Hlavní obsah

Palestinec pobodal při demonstracích izraelského vojáka

– Jeruzalém

Palestinec pobodal v úterý na okupovaném Západním břehu Jordánu vojáka. Jeho kolegové na útočníka vystřelili. Podle listu The Jerusalem Post je jeho stav vážný a byl převezen do nemocnice, servery Ha´arec a Ynet uvedly, že Palestinec zemřel.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelští policisté na místě útoku (archivní snímek z Jeruzaléma)

Článek

Muž zaútočil u osady Negohot jižně od kopců u Hebronu během střetů mezi armádou a palestinskými demonstranty. Náhle se vrhl na izraelské vojáky a jednomu způsobil povrchová zranění.

Armáda zdůraznila, že útočník by zneškodněn a už nepředstavuje hrozbu. Podle Ynet 24letý Uda Salama zemřel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Demonstrace propukly, když izraelští vojáci srovnali se zemí dům Mahíra Hašlamúna, který loni ubodal 26letou osadnici. Hašlamún byl členem Islámského džihádu a vojenský soud ho loni odsoudil na dvě doživotí za vraždu a pokusu o další dvě.

Zadržen zakládající člen Hamásu 

Izraelci v úterý na Západním břehu u Ramalláhu zadrželi vysokého představitele radikálního palestinského hnutí Hamás Hasana Júsifa, kterého obvinili z podněcování současných násilností.

Izrael zažívá od počátku října vlnu útoků na Židy. Zemřelo při nich dosud osm Izraelců a nejméně 42 Palestinců včetně útočníků.

Nejnovější vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci už trvá téměř měsíc. Na jejím počátku stály sporu o spory Chrámovou horu. Mezi Palestinci se rozšířily zvěsti, že Izrael chce místo významné pro islám i judaismus převzít pod kontrolu a umožnit tam Židům, aby se mohli modlit, což izraelská vláda důrazně popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám