Hlavní obsah

Palestinci zveřejnili nahrávku s uneseným izraelským vojákem

Novinky, BBC, rei, Ha'arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinští radikálové, kteří už rok zadržují v pásmu Gazy uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita zveřejnili v pondělí zvukový záznam, na němž údajně hovoří unesený voják. Žádný záznam se zadržovaným vojákem dosud zveřejněn nebyl.

Článek

Mužský hlas na nahrávce potvrzuje, že je Gilad a oslovuje své rodiče, sourozence a přátele. "Už je to rok od mého únosu, mé zdraví se horší... Mrzí mne, že izraelská vláda a armáda nejeví o mě zájem a odmítají požadavky únosců... Je jasné, že se jim musí vyhovět, jestliže chtějí docílit mého propuštění z vězení," pokračuje.

Zvukový záznam byl umístněn na internetových stránkách militantního křídla palestinské frakce Hamás, která před nedávnem převzala nad celým pásmem Gazy kontrolu. [celá zpráva]

Izraelského vojáka zadržují už rok palestinští radikálové zřejmě blízcí Islámské armádě, která se také podílela na únosu britského reportéra BBC Alana Johnstona. Údajně jej vězní na jihu pásma Gazy v podzemí v zaminovaných prostorách. S odvoláním na zdroje z Hamásu to v neděli oznámila izraelská televizní stanice Kanál 2.

Podle reportáže je Šalit držen v podzemí budovy stojící nedaleko uprchlického tábora Šabúra v blízkosti města Rafáh, kam vede 15 metrů hluboká šachta. Ta je podle zdroje stanice obložena trhavinami. Blíže neupřesněný zdroj z Hamásu dále uvedl, že na Šalita dohlíží dva dozorci.

Izraelská vláda odmítla reportáž komentovat a jedna ze tří ozbrojených skupin, která se na únosu podílela, ji označila za "spekulace a fantazie".

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinský Hamás dobyl sídlo milicí Fatahu

Milice radikálního palestinského hnutí Hamás dobyly ve čtvrtek sídlo bezpečnostních složek hnutí Fatah v Gaze. Soupeřící palestinská hnutí Hamás a Fatah...

Výběr článků

Načítám