Hlavní obsah

Palestinci chtějí uneseného britského novináře vyměnit

– GAZA

K únosu britského novináře Alana Johnstona se ve středu ve videu zaslaném palestinské odbočce televize Al-Džazíra přihlásila méně známá palestinská radikální skupina Armáda islámu. Současně vznesla své požadavky. Chce, aby Británie propustila radikálního muslimského duchovního šajcha abú Katadu, ale i další vězněné muslimy.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý reportér BBC Alan Johnston byl unesen ve města Gaza 12. března, když se vracel domů. [celá zpráva] K jeho únosu se dosud nikdo nepřihlásil, pouze v dubnu dosud zcela neznámá skupina Tavhíd a džihád oznámila, že ho popravila. [celá zpráva] Prohlášení se ale nikdy nepodařilo potvrdit, palestinské úřady je popřely s tím, že vedou jednání s únosci. [celá zpráva]

Video, jehož věrohodnost nyní zkoumá BBC, může potvrzovat prohlášení palestinských úřadů, i když na něm není žádná zmínka o Johnstonově zdravotním stavu. Na záběrech je však vidět jeho pas.

Poradce palestinského premiéra Isamíla Haníji Muhammad Mazún řekl, že únosci vznesli při vyjednávání s palestinským vedením stejné jako ty na videu.

"Přesahují ale pravomoci Palestinců a domnívám se, že je nemůžeme splnit," řekl Mazún. Dodal, že britská vláda byla o tom, co si přejí únosci, také informována. Mazún si nemyslí, že Londýn požadavky splní. "Opět žádáme, aby únosci Johnstona propustili okamžitě, protože každý den jeho zajetí poškozuje palestinské zájmy a naši pověst," sdělil poradce.

Katada je považován za nebezpečného

Klerik muslimského původu Abú Katada žije v Británii od roku 1993. Patří mezi skupinu mužů arabského původu, kteří jsou v Británii považováni za hrozbu pro národní bezpečnost. Jsou buď zadržováni, nebo žijí v domácím vězení, ale úřady proti nim nemají dostatek důkazů na to, aby je mohly postavit před soud. Abú Katada je rovněž na americkém seznamu teroristů a zájem o jeho vydání má Jordánsko, kde byl v nepřítomnosti odsouzen za účast na atentátech.

Katada odmítl odsoudit atentáty na USA z roku 2001 a tvrdí, že podíl Usámy bin Ládina na nich nebyl prokázán. Jeho jméno se před týdnem objevilo na britském seznamu osob, které podporují teroristickou činnost a jejichž konta mají být zmrazena. Abú Katada, který žije podle vlastního doznání ze státní podpory, disponuje podle britských sdělovacích prostředků kontem, na němž je 180 000 liber (7,5 miliónu korun).

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Britský novinář zajatý v Gaze stále žije

Britský novinář Alan Johnston, který byl v březnu unesen v pásmu Gazy, je stále naživu. Ve Švédsku to ve čtvrtek prohlásil předseda palestinské samosprávy...

Výběr článků

Načítám