Hlavní obsah

Ozbrojenec v Saúdské Arábii útočil na mešitu, zabil pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Zatím neznámý ozbrojenec zaútočil na šíitskou mešitu ve městě Sajhát na východě Saúdské Arábie a zabil pět lidí. Policisté ho zastřelili, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní státní média. Motiv asi dvacetiletého útočníka zůstával neznámý.

Foto: Profimedia.cz

Saúdští šíité se podrobují bezpečnostní prohlídce na cestě do modlitebny

Článek

Útočník údajně dorazil k budově v taxíku, zastavili ho ale na kontrolním stanovišti, které zřídili dobrovolníci, aby místo ochránili. Když k nim dorazili i policisté, strhla se přestřelka. Podle prvotních informací byl při ní zabit jen útočník a několik osob utrpělo zranění. Následně ale vyšlo najevo, že útok má i další oběti.

V Saúdské Arábii došlo v uplynulých měsících k několika útokům, ke kterým se přihlásili radikálové z hnutí Islámský stát (IS). V srpnu zabil sebevražedný útočník při atentátu na mešitu 15 lidí, v květnu pak při dvou útocích na východě země zahynulo 25 věřících.

Saúdská Arábie má asi 25 miliónů obyvatel a zhruba dva milióny z nich vyznávají šíitský islám. Země je součástí koalice, která bojuje proti islamistům v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám