Hlavní obsah

Otočka irácké armády: S osvobozením Fallúdže není třeba spěchat

Bagdád
Aktualizováno

Irácká operace, jejímž cílem je osvobodit Fallúdžu, se zadrhla, uvedla ve čtvrtek BBC. Irácká armáda, která při zahájení ofenzivy uváděla, že dobytí města bude otázkou dní, otočila. Podle posledního vyjádření generála Abda Wahhába Saadího není důvod spěchat. Odklad připustil i premiér Hajdar Abádí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda u FallúdžeVideo: Reuters

 
Článek

„Moc se toho neděje. Proč tak naléháte (na osvobození Fallúdže, pozn. red.)?“ řekl generál novinářům v táboře Tarík, který je hlavní základnou pro dobytí města z rukou Islámského státu.

Novinářům se ale není co divit, že se ptali, kdy už bude Fallúdža osvobozena. Když premiér Hajdar Abbádí při návštěvě vojáků tento týden oznamoval, že se útok odkládá kvůli tomu, aby mělo padesát tisíc obyvatel šanci dostat se z města, říkal, že nad ním zavlaje irácká vlajka během pár dní.

A když byla operace 22. května ohlášena, vláda halasně uváděla, že čeká pád Fallúdže během několika dní, nanejvýš týdne či dvou. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Irácké jednotky při nástupu k ofenzívě u Fallúdži

V pondělí už jedna z jednotek oznámila, že pronikla na okraj Fallúdže. Bagdád avizoval, že město ovládne do dvou dnů.

V úterý však jednotky speciálních sil v pusté oblasti Núimíja čelily čtyřhodinovému protiútoku Islámského státu, který zastavil postup od jihu. Ukázalo se, že oblast prohlášená za bezpečnou, bezpečná není, z tunelů vylezli odstřelovači a sebevražední atentátníci.

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Příslušník iráckých protiteroristických sil u Fallúdže

Irák připustil ztráty, i když nezveřejnil jejich počty, Islámský stát uváděl, že zabil 25 vojáků a policistů. [celá zpráva]

Pozornost se proto upřela na postup ze severozápadu, jenomže tam se irácké síly ještě ani nepřiblížily k městu, neovládají centrum nedalekého města Saklavíja, které leží na přístupové cestě. [celá zpráva]

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irák nasadil k dobytí Fallúdže i tanky

Padlo tak i tvrzení iráckého velení, že Fallúdža je zcela a neprodyšně obklíčena, jak se kasalo, uvedla BBC.

Provládní síly ani nejsou v pozici, kdy by mohly podniknout poslední rozhodující fázi útoku, při které vniknou do města. Bojovníci Islámského státu tak mají podle BBC šanci ještě vylepšit obranná zařízení tvořená především sítí tunelů, nastražených náloží a vysunout se blíž k obléhatelům.

Obránců sice není mnoho, jejich počet se odhaduje na 500 až 1200, ale nechybí jim motivace a mají zkušenosti z boje ve městě, které dobře znají. Jak obtížně se Fallúdža dobývá, poznali v roce 2004 Američané, kterým trvalo dva měsíce, než ovládli město držené sunnitskými vzbouřenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám