Hlavní obsah

Okolí Kandaháru je vyčištěno od Tálibánu, hlásí Afghánci, NATO mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR/KÁBUL

Guvernér afghánské provincie Kandahár ve čtvrtek oznámil, že z oblasti uprchli bojovníci Tálibánu, kteří obsadili na začátku týdne desítku vesnic v okrese Arghandáb a začali se v nich opevňovat. Zprávy zatím nepotvrdilo velení NATO, které ve středu zahájilo společnou akci s cílem Tálibán vytlačit. NATO nepotvrdilo ani větší počet radikálů v oblasti.

Článek

Guvernér Assadulláh Chálid uvedl, že Tálibán při bojích utrpěl těžké ztráty. Ani ty NATO zatím nepotvrdilo. Uvedlo jen, že v operaci zahynuli už ve středu dva afghánští vojáci a bylo také zabito 23 radikálů. Dva Afghánci padli při přestřelce s Táliby. Sami zabili tři nepřátele. Dalších dvacet zabily síly NATO, které zaznamenaly zvýšenou aktivitu radikálů v oblasti.

"Nepodařilo se nám ale najít velké skupiny (radikálů), o nichž hovořili někteří lidé,“ uvedl mluvčí mezinárodních sil ISAF Mark Laity. Podle něj okupace vesnic byla "propaganda Tálibánu, která měla zastrašit lidi“.

Síly ISAF se je rozhodly v úterý vytlačit a ve středu zahájily operaci. "Vyčišťovací operace je odpovědí na přímo hrozbu Tálibánu obyvatelům okresu Arghandáb,“ řekl afghánský ministr obrany Záhir Azimi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám