Hlavní obsah

Ofenzíva proti Aleppu je barbarská, řekl generální tajemník OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo/New York
Aktualizováno

Jako barbarská byla označena současná ofenzíva syrských vládních vojsk proti Aleppu. Takto ji na půdě Rady bezpečnosti odsoudil jak generální tajemník OSN Pan Ki-mun, tak americká velvyslankyně Samantha Powerová. Útoky armády si v neděli vyžádaly 85 obětí, uvedli opoziční aktivisté z Aleppského mediálního střediska AMC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardováním zdevastované povstalecké čtvrti AleppaVideo: Reuters

 
Článek

Podle AMC si v neděli boje vyžádaly nejméně 85 obětí a 300 zraněných. Bombardování zasáhlo opět obydlené čtvrti. Kritická je situace v nemocnicích, kde se nedostává lékařů ani léků.

„Každý je v depresi,“ řekl CNN jeden z aktivistů AMC o lidech v Aleppu. „Nevědí, co udělali, že se stali terči bojových letounů. V očích každého, kdo jde ulicemi Aleppa, je vidět strach. Viděl jsem ženu, která šla po ulici a plakala, bez důvodu plakala.“

Podle AMC chybí v nemocnicích léky, krev i lůžka. Čtyřicet zraněných muselo zůstat ležet na zemi. Zdůraznil, že v obklíčené východní části Aleppa zůstalo jen dvacet lékařů. Mnohdy musejí provádět amputace, aby zachránili životy. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Záběr organizace Bílé přilby ukazují ošetřování zraněného.

Čiré barbarství

Na krizovém zasedání Rady bezpečnosti Pan Ki-mun řekl, že byl „zděšen“ eskalací vojenských akcí v obklíčeném městě. O použití těžkých bomb na ničení bunkrů proti budovám řekl, že „posouvají úroveň do nových hlubin barbarství“.

Dodal, že nálety na obytné čtvrti za použití zápalných pum by mohlo být možné označit za válečný zločin.

Slovo barbarství použila při svém vystoupení i americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová, které se pustila do Moskvy kvůli podpoře režimu Bašára Asada: „Co Rusko sponzoruje a co dělá, není boj proti terorismu, ale barbarství.“

„Místo toho, aby usilovali o mír, Rusko a Asad válčí. Místo toho, aby pomáhali dostat k lidem pomoc, jež může zachránit životy, Rusko a Asad bombardují humanitární konvoje, nemocnice a záchranáře, kteří se zoufale snaží udržet lidi naživu,“ dodala.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bombardování rebely ovládaného Ma´arat an-Numánu v provincii Idlíb

Jeho slova odmítl zástupce Ruska Vitalij Čurkin, podle něhož za eskalaci může trvající podpora USA vzbouřencům. „Humanitární situace v Aleppu se mohla v srpnu normalizovat, ale nestalo se tak, nebylo to možné, zabránily tomu ozbrojené skupiny,“ uvedl.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džáfari řekl, že vláda v Damašku plánuje získat zpět veškerá území, jichž se zmocnili vzbouřenci, včetně Aleppa.

Reklama

Výběr článků

Načítám