Hlavní obsah

Obama chce, aby Írán zmrazil jaderný program alespoň na deset let

Washington
Aktualizováno

Írán se musí zavázat k zmrazení svého jaderného programu na nejméně deset let, aby s ním Západ uzavřel dohodu. Agentuře Reuters to v pondělí řekl americký prezident Barack Obama. Pro Írán je návrh nepřijatelný.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Írán je ochoten přistoupit na dvouciferný počet roků, po které zůstane jeho program tam, kde je teď. Některé jeho části dokonce vrátí do starší podoby. Pokud toho bude dosaženo a bude možné to ověřit, pak budeme ujištěni, že nemají jadernou zbraň,“ řekl Obama.

Írán už před dvěma lety pozastavil svůj jaderný program a Západ odvolal své sankce. Dohoda ale byla jen rámcová, o její konečné podobě Teherán se šesti velmocemi včetně USA stále vyjednává. Zprávu o tom, že by Írán měl svůj program zmrazit na deset let, přitom Bílý dům ještě minulý týden vyvracel.

Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v pondělí zopakoval, že se chce dohodnout. Odmítl však Obamův návrh. Požadavky jsou „nelogické a přehnané”, řekl v úterý.

Obama chce dát vyjednavačům veškerý možný prostor a čas a nelíbí se mu návrhy některých republikánských i demokratických členů Kongresu obnovit sankce, pokud nebude dohoda uzavřena do konce června. Podle prezidenta podkopávají složitá a delikátní jednání.

Dohoda totiž vůbec není jistá – podle Obamy nemá ani padesátiprocentní šanci. „Řekl bych, že stále je pravděpodobnější, že Írán souhlas nevysloví. Spravedlivě ale musím uznat, že jednají vážně a mají svoji vlastní domácí politiku,“ prohlásil americký prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám