Hlavní obsah

Novináře, který hodil boty po Bushovi, na kauci nepustí

BAGDÁD

Irácký vyšetřující soudce odmítl ve středu pustit na kauci novináře Muntadara Zajdího, který hodil boty na amerického prezidenta George Bushe. Podle něj panuje nebezpečí, že by Zajdí mohl sestavit skutečnou bombu a spáchat s ní atentát.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Soudce Zija Kinaní se sešel se Zajdím v cele v úterý a ve středu, aby mu vysvětlil podstatu obvinění. Na Zajdího čin se vztahuje mimo jiné paragraf o útoku na hlavu cizího státu, za což hrozí trest od pěti do patnácti let vězení. Zatím není jasné, jak bude formulováno obvinění. Agentury nevylučují, že bude Zajdího čin překvalifikován jako pokus o útok, za což je trestní sazba od jednoho do pěti let.

Zprávy příbuzných, podle nichž byl Zajdí ve vězení zraněn, soudce nepotvrdil. Řekl, že novinář měl na tváři stopy po úderech, ale jinak byl zdráv. Ruku zlomenou neměl, jak tvrdil novinářův bratr.

Irácký novinář hodil po Bushovi boty. VIDEO: Reuters

Zajdí hodil na Bushe boty při nedělní tiskové konferenci v Bagdádu, kam se americký prezident přijel rozloučit, protože mu brzy vyprší funkční období. Vrh doprovodil slovy: "To je polibek na rozloučenou, ty pse.“ V arabském světě si získal nespočet příznivců; irácký duchovní a odpůrce americké okupace Muktada Sadr ho označil za hrdinu žurnalistiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám