Hlavní obsah

Nové video IS ukazuje brutální vraždy i oslavu sebevrahů, ale žádná vítězství

– Mosul

Islámský stát (IS) zveřejnil 3. ledna další video, jež je především oslavou sebevražedných atentátníků, kteří útočí pomocí aut naložených výbušninami. Na závěr třičtvrtěhodinového snímku ale zařadil vraždy dvou údajných špiónů. Jednoho utopí ve velkém akváriu, aby bylo možné sledovat jeho konec.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Kouř nad mosulskou čtvrtí Mísák, kam pronikly irácké speciální síly.

Článek

První video IS zveřejněné letos se jmenuje Procesí nebo Konvoje světla. Zveřejnil ho server Heavy a ukazuje zálibu v brutalitě, která má lidi zastrašit. Prvního údajného špióna „kat“ Islámského státu podřízne a nakonec mu odřeže hlavu od těla. Druhý je spektakulárně utopen v průhledné nádrži, aby bylo možné natočit jeho agónii. Napřed je ale podroben waterboardingu, tedy simulovanému topení, které používali Američané při výsleších lidí podezřelých z terorismu.

Většina stopáže je ale věnována útokům sebevražedných atentátníků v upravených autech vybavených dodatečným pancéřováním a plných výbušnin. Vozidla jsou označována jako VBIED.

Atentátnici jsou před útoky vždy vyzpovídáni. Na rozdíl od dřívějška, kdy do vozidel nasedali lidé, na nichž byl patrný strach a zmatenost, tentokrát jde o mladé muže působící jistě. Často se usmívají, i když někteří trochu hořce, a působí jako ostřílení bojovníci. Je mezi nimi i jeden vozíčkář.

Foto: Reuters TV, Reuters

Radikál IS střílí z kanonu na pick-upu po šíitské milici Zavíje . Záběr z videa IS.

Video je oslavuje za jejich heroickou smrt.

Množství záběrů na tyto sebevrahy ukazuje, že Islámský stát je skutečně pod velkým tlakem a nemá možnost než se bránit právě tímto způsobem, který ho ale dále oslabuje, protože takto přichází o své muže.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Příslušník iráských speciálních sil u dodatečně opancéřovaného humvee v mosulské čtvrti Mísák

Snímek nenabízí žádné vítězné přehlídky ukořistěných zbraní ani letecké záběry z dobývaného města ve stylu počítačových her. Žádné trosky zničených humvee iráckých speciálních sil, nebo ničení památek nevěřících, ale jen další a další muži nasedající do VBIED a vyrážející na svou poslední bojovou cestu v Mosulu nebo v jeho okolí.

Po dvou měsících, kdy v Mosulu panovala patová situace, se iráckým speciálním silám podařilo tento týden obnovit postup a proniknout do čtvrtě Mísák a ovládnout průmyslovou zónu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám