Hlavní obsah

Nevěřím v palestinský stát, řekl Zeman v Izraeli

– Jeruzalém

Prezident Miloš Zeman v pondělí na návštěvě Izraele prohlásil, že nevěří v tzv. dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, které předpokládá vznik palestinského státu. Místo toho upřednostňuje jeden stát pro dva národy. Řekl to v rozhovoru se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem, uvedl list Haaretz.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho izraelský protějšek Reuven Rivlin v Jeruzalémě

Článek

Zeman podle Haaretzu řekl Rivlivnovi, že nevěří ve dvoustátní řešení a že se těší na to, že si vyslechne názory izraelského prezidenta na variantu „jednoho státu pro dva národy“. Zeman také řekl, že nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože hnutí Hamás, které oblast ovládá, vnímá jako teroristickou organizaci.

„Inspirovala mě vaše idea jednoho státu se dvěma národy, pane prezidente, a vím, že je to provokativní idea, každá velká a hluboká idea je provokativní,“ řekl Zeman Rivlinovi. „Takže mě zajímají vaše argumenty pro tuto variantu. Protože po mnoho desetiletí běží diskuse o dvou nezávislých státech, ale upřímně, v Gaze nevidím nezávislý stát, protože Hamás vnímám jako teroristickou organizaci, ne stát,“ pokračoval český prezident.

„A to je také provokace, pane prezidente. A já si dokážu představit lidi, hlavně novináře, jak budou protestovat. Ale já jsem v permanentní bitvě s českými novináři a pevně doufám, že situace v Izraeli bude lepší,“ doplnil.

Odpoledne promluví v Knesetu

Rivlin přijal dopoledne Zemana ve své rezidenci s vojenskými poctami. Následného jednání se zúčastní i národní delegace. Se Zemanem do Izraele přiletěl předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a několik ministrů včetně místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové.

Odpoledne promluví v izraelském parlamentu - Knesetu. Stane se tak prvním českým politikem, který bude mít příležitost oslovit místní poslance při jejich zasedání.

Zeman do Izraele přiletěl v neděli. Na počátku své čtyřdenní návštěvy položil věnec u hrobu významného sionistického představitele Theodora Herzla a setkal se s českými podnikateli. V Izraeli bude do středy.

Tématem jednání by mohla být ekonomická spolupráce, turistický ruch, ale i budoucnost izraelsko-palestinských vztahů. Česká republika chce v Izraeli koupit vojenské radary, podpis smlouvy za 3,5 miliardy korun je ale odsouván. Do Izraele naopak vyváží své vozy Škoda Auto nebo Tatra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám