Hlavní obsah

Netanjahu: Jeruzalém se nikdy dělit nebude

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý před blížícím se výročím obsazení východního Jeruzaléma v šestidenní válce v roce 1967 prohlásil, že město se nebude nikdy dělit. Znovu se tak vymezil vůči Palestincům i mezinárodnímu společenství, které podporuje jejich nárok na východní část Jeruzaléma jako jejich budoucího hlavního města.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Kameny a archeologické artefakty nalezené v Jeruzalémě odhalují hluboké vazby mezi židovským obyvatelstvem a jejich hlavním městem,“ řekl Netanjahu a naznačil, že plánuje povolit další výstavbu židovských čtvrtí ve východní části města. K tomu použil odkaz na 2000 let starou židovskou modlitbu vyjadřující touhu po návratu do Jeruzaléma. „Příští rok v Jeruzalémě,“ pronesl podle serveru Haaretz doslova.

S další výstavbou nesouhlasí palestinská strana, která chce mít východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu. Návrat do hranic před konfliktem z roku 1967 výslovně minulý měsíc podpořil americký prezident Barack Obama a podpořila ho Evropská unie. [celá zpráva]

Netanjahu v úterý vystoupil v židovském semináři ve čtvrti Kirjat Moše, kde před třemi lety palestinský ozbrojenec zastřelil osm studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám