Hlavní obsah

Nepokoje v Egyptě ohrožují české archeology a 50 let jejich práce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Káhira
Aktualizováno

Výsledky více než padesátileté práce českých egyptologů jsou ohroženy. „Památky se ocitly ve stínu společenského dění. Lidstvo tak přichází o hodně. Jsou poškozovány památky, které dokumentují vlastně jednu z prvních civilizací na této planetě. ty škody jsou vážné a nenávratné,“ řekl Právu šéf českého egyptologického výzkumu Miroslav Bárta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cítíme, že jsou ohroženy výsledky naší více než padesátileté práce,“ prohlásil Bárta. Jak se dozvěděl z telefonických hovorů s lidmi z české ambasády a dvěma spolupracovníky, kteří jsou právě v Gíze, egyptské památky jsou skutečně v ohrožení.

„Spousta muzeí, počínaje egyptským muzeem a konče Muzeem Sinaje v Aríši byla poškozena včetně jejich skladišť. Máme informace o tom, že hlavní pyramidové lokality slavné staré říše faraónů v Abúsíru a v Sakkáře, byly velmi intenzivně během posledních dvou nocí navštěvovány za účelem rabování,“ uvedl Bárta a dodal: „Je to všechno komplikované, protože na těch našich lokalitách prý v noci 'pracovaly' organizované a vyzbrojené gangy."

Podle jeho informací v lokalitách jsou především egyptští archeologové, kteří začínají mapovat, co se vlastně s památkami stalo. Cílem gangsterů a vykradačů se staly významné části archeologických lokalit jak v Abú síru, Sakkáře a také i v Gíze.

Egypťané se snaží památky chránit

„Došlo k násilnému otevření téměř všech archeologických objektů v Sakkáře včetně slavných hrobek vysokých hodnostářů v těsné blízkosti Stupňovité pyramidy panovníka Džosera datované do 27. stol. před Kristem. Stejně tak se staly cílem zlodějů unikátní archeologické objekty, jež na pyramidovém poli v Abúsíru objevila česká expedice v průběhu posledních padesáti let,“ tvrdí Bárta, podle kterého bylo poškozeno i muzeum a sklady v Mit Rahíně, Memfidě, srdci starověkého Egypta.

Oceňuje to, že samotní Egypťané se snaží památky chránit. Například když vytvořili obranný řetěz kolem Egyptského muzea do doby, než nastoupila na jeho ochranu armáda. Bártův přítel, ředitel této světoznámé instituce, kde jsou soustředěny nejslavnější egyptské archeologické nálezy, v budově dokonce přespal. Lidé obdobným způsobem bránili i oblast Západních Théb, kde se nachází i slavné Údolí králů.

Kolegové by měli být evakuováni

Nikdo z Bártova týmu v Abúsíru přímo není. V Gíze, mimo hlavní epicentrum, jsou nyní dva spolupracovníci – Egypťan se svou manželkou Češkou. „Ocitli se tam vlastně náhodou, protože měli pracovat na teoretickém problému v knihovnách a události je zastihly v Egyptě, mluvil jsem s nimi dnes ráno a jsou oba v pořádku“ uvedl v pondělí Bárta, který je přesvědčen, že by čeští egyptologové z míst, kde je největší napětí, měli být evakuováni, neboť „ žádná památka nestojí za ohrožení lidského života“.

Podle něho není situace jednoduchá. Místní policie již o víkendu nechala bez dohledu českou ambasádu. Byly spáleny dřevěné hlídací budky a poničeny skleněné stěny konzulárního oddělení. Ambasáda, s níž Bárta naposledy mluvil v neděli, je jinak v pořádku. Lidé si vytvořili domobranu, aby ambasádu hlídali.

„Egypt se propadl do naprostého bezvládí. Doufám, že je to už za ním. To je cena za společenskou změnu,“ dodal Bárta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám