Hlavní obsah

Nepohřbívejte mě. Video s umírajícím šestiletým Farídem je mementem utrpení v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video šestiletého jemenského chlapce, který minulý týden zemřel na zranění utrpěná při raketovém útoku v Taízu na jihu země, upoutalo v krátké době pozornost desetitisíců lidí na internetu. Tragický osud malého Farída se stal mementem utrpení civilistů v jemenském konfliktu, uvedl server BBC.

Šestiletý Faríd zemřel na následky zranění, které utrpěl minulé úterý při útoku v Taízu.

Článek

„Nepohřbívejte mě,” říká uplakaný chlapec na záznamu z nemocnice jen pár dní před tím, než kvůli mnohočetným zraněním hlavy i dalších částí těla a v důsledku vnitřního krvácení zemřel. Videozáznam, který na internet umístil jemenský fotograf Ahmad Baša, zhlédlo během několika málo dní více než 70 000 lidí.

Video je k vidění zde.

Tisíce Jemenců nyní Farídova slova berou za svá a apelují jimi na ukončení války ve své zemi. „Tak jako smrt malého Ajlana Kurdiho vyjadřuje tragédii syrského lidu, vyjadřuje tragédii jemenského lidu Farídova prosba, aby ho nepohřbívali,” citovala BBC jednoho z jemenských aktivistů.

Děti si hrály před domem

Raketový útok v obytné čtvrti, kde Faríd bydlel, podnikli minulé úterý šíitští povstalci.

„Šel jsem po ulici, když jsem zaslechl, že byla vypálena raketa. Zůstal jsem na místě stát a čekal jsem, kam dopadne,“ popsal fotograf Baša. Jakmile střela dopadla, rozběhl se tam.

„Dopadlo to na dům. Viděl jsem, jak na motorkách odvážejí do nemocnice přinejmenším pět malých dětí, které si hrály venku,“ vylíčil Baša. Farídova zranění podle něj byla nejhorší. „Opakovaně ztrácel vědomí,“ poznamenal fotograf, který pak děti sledoval až do nemocnice.

Farídův osud Bašovi podle jeho slov zlomil srdce. „Proto jsem video zveřejnil,“ vysvětlil a posteskl si, že se snímku dostalo pozornosti teprve poté, co chlapec umřel. „Je to hanba, že lidé neprojevili víc účasti, dokud ještě žil,“ podotkl fotograf a dodal, že Farídova prosba, aby ho nepohřbívali, mu pořád zní hlavou.

V bojích v Jemenu zemřelo nejméně 2300 civilistů, z toho nejméně 500 dětí. Na civilisty útočí obě strany včetně letectva Saúdské Arábie.

„Ta válka musí skončit, musí se najít řešení. Toto jsou děti, které nemají s politikou této války nic společného,“ postěžoval si Baša.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám