Hlavní obsah

Nenarodili jsme se nepřáteli, vzkázal Íráncům izraelský prezident

Jeruzalém

Izraelský prezident Šimon Peres ve středu oslovil Íránce s poselstvím míru a vyzval je, aby vyhlédli za současnou krizi související s íránským jaderným programem. Zároveň podle agentury AP kritizoval současné politické vedení blízkovýchodní země.

Článek

"Nenarodili jsme se nepřáteli a není důvod, abychom žili jako nepřátelé. Nedovolte vlajkám nepřátelství, aby vrhly tmavý stín na vaše historické dědictví," prohlásil Peres, který také vyjádřil přesvědčení, že Íránci usilují o přátelství a mír, nikoliv o konflikty a války.

Naproti tomu současný íránský režim a jeho jaderné ambice osmaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír tvrdě odsoudil. "Írán není jen hrozbou pro Izrael, je skutečným nebezpečím také pro lidstvo jako takové. Současný íránský režim je imperialistický, chce se stát hlavním vládcem regionu," řekl izraelský prezident.

Izrael, Spojené státy i další západní země se obávají, že cílem íránského jaderného programu je výroba atomových zbraní, a proto vůči režimu zavedly několikery sankce. Teherán to popírá a tvrdí, že chce jadernou energetiku využívat pro mírové účely.

V poslední době se v souvislosti s íránskými jadernými ambicemi stále častěji spekuluje o možném blížícím se vojenském zásahu Izraele proti jaderným zařízením Teheránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenu ropy drží nahoře napětí kolem Íránu

Ceny ropy se v Evropě už skoro rok pohybují nad hranicí 100 dolarů za barel, přestože zdejší ekonomiky vykazují jasné známky zpomalení. Ani letošní rok by...

EU se dohodla na ropném embargu vůči Íránu

Zástupci zemí Evropské unie se v pondělí dohodli na vyhlášení ropného embarga proti Íránu, sdělil podle agentury AFP diplomatický zdroj. Ke stejnému závěru pak...

Výběr článků

Načítám