Hlavní obsah

Nemůžeme dopustit, aby se Židé 70 let po válce báli v Evropě vyjít do ulic, řekl izraelský prezident

Jeruzalém

Pohřeb čtyř Židů zabitých minulý týden při teroristickém útoku v pařížském obchodě se v úterý konal v Jeruzalémě. Smutečního obřadu se účastnily stovky lidí včetně izraelského prezidenta Reuvena Rivlina či premiéra Benjamina Netanjahua. Rivlin řekl, že není možné, aby se sedmdesát let po válce báli Židé vyjít do ulic.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Pohřeb obětí Amedyho Coulibaliho v Jeruzalémě, který je postřílel v košer obchodě

Článek

„Nemůžeme dopustit, aby se židé 70 let po válce báli vyjít do ulic Evropy s jarmulkou,“ řekl ve své smuteční řeči izraelský prezident Reuven Rivlin. Útok v židovském obchodě prezident označil za „čisté, zákeřné zlo, které vyvolává ty nejhorší vzpomínky.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jeruzalému se koná pohřeb obětí, které přišly o život v košer obchodě v PařížiVideo: Reuters

„Je na evropských vůdcích, aby jednali a zavázali se k jasným opatřením, která zajistí bezpečnost Židů v Evropě, v Toulouse, v Paříži, v Bruselu či v Burgasu,” prohlásil Reuven Rivlin.

Těla obětí spolu s jejich rodinami dopravilo v úterý nad ránem do Izraele letadlo společnosti El Al. Pohřeb se konal v Izraeli na žádost příbuzných.

Foto: Nir Kafri, Reuters

Rodina Joava Hattaba zabitého v Paříži vyjadřuje smutek před symbolickou rakví

Francouzskou vládu na smutečním obřadu na největším jeruzalémském hřbitově Har Hamenuhot zastupovala ministryně pro životní prostředí Ségolene Royalová. Francouzský prezident se účastnil piety v Paříži. [celá zpráva]

Čtyři muže, dvacetiletého Yohana Cohena, jednadvacetiletého Yohava Hattaba, čtyřicetiletého Philippa Brahama a čtyřiašedesátiletého Françoise-Michela Saadiho, v pátek v židovském obchodě v Paříži zastřelil terorista Amedy Coulibaly, který má na svědomí také život francouzské policistky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám