Hlavní obsah

Nemocnice v Hasace plní podvyživené děti a zraněné ženy z Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasaka

Nemocnice v syrské Hasace, kterou ovládají Kurdové, čelí náporu žen a dětí, které skončily po pádu Islámského státu v táboře Al-Hol, jenž je vzdálen asi dvě hodiny cesty. Děti trpí podvýživou, některé ale jsou i nemocné. Matky mají často nedoléčená zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vdovy po bojovnících IS zaplavily syrské nemocnice se svými nemocnými, podvyživenými dětmiVideo: Reuters

 
Článek

„Máme dvě místnosti pro podvyživené. V každé je 32 dětí. Když sem přijdou, tak je zkontrolujeme a zvážíme je, změříme jim teplotu a uděláme krevní testy,“ řekla sestra agentuře AP a dodala: „Většina dětí přichází z tábora, přicházejí ve velkém počtu dnem i nocí.“ Na střeše nemocnice proto postavili stan, kde je improvizované oddělení pro podvyživené. Někdy leží v postýlce i dvě nebo tři děti.

Některé nemoci však nemocnice není schopna zvládnout, stěžovala si 33letá Umm Muhammadová: „Chci, aby mého syna operovali, ale nejde to. Má šest měsíců a potíže s kyčlemi a pořád se to zhoršuje. Říkají mi, že nemají nástroje.“

Mnohdy se jdou ale léčit i ženy. „Byli jsme zraněny při výbuchu minometného granátu. Střepina zasáhla ruku a já jsem přišla o prst,“ řekl jedna z nich. Spodní patra jsou plná zraněných žen a mladíků, kteří většinou přišli o končetiny.

Příval nemocných neustává. Podle mezinárodního výboru Červeného kříže přichází do nemocnice denně 30 až 50 nemocných.

V táboře Al-Hol je 70 000 lidí. Počet se výrazně navýšil v posledních měsících, kdy se osvobozovalo poslední území pod kontrolou Islámského státu u Baghúzu na východě Sýrie, Z něj odešlo 60 000 lidí, což bylo mnohonásobně více, než se čekalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám