Hlavní obsah

Německo, Francie a Británie vypracovaly plán, jak zkrotit Írán. Podaly na něj stížnost

Berlín

Británie, Německo a Francie zosnovaly plán, který by podle nich mohl zachránit jadernou dohodu s Íránem. Úmluvu hodlají paradoxně zachránit podáním oficiální stížnosti na její porušování. Doufají, že tak Teherán, který po americkém atentátu na generála Kásima Sulejmáního oznámil, že od dohody odstupuje, přimějí jednat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti teheránské univerzity odmítali šlapat po americké vlajceVideo: Reuters

 
Článek

„Činíme tak v dobré víře, se společným cílem zachránit (dohodu) JCPOA a v upřímné snaze najít cestu ze zablokované situace prostřednictvím konstruktivního diplomatického dialogu,“ uvádí se ve společném prohlášení trojice nevlivnějších evropských zemí.

Dohodu, v níž se Teherán zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, podepsalo v roce 2015 s Íránem šest světových mocností – Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA. Smyslem bylo zbrzdit íránský jaderný program, zamezit Teheránu ve vývoji jaderných zbraní, ale umožnit mu mírové využívání jaderných technologií.

Írán odstupuje od jaderné dohody

Blízký a Střední východ

V roce 2018 americký prezident Donald Trump označil dohodu za neúčinnou a oznámil, že Spojené státy od ní odstupují. Následně Teherán postupně přestal plnit některé podmínky dohody a začátkem tohoto měsíce oznámil, že se již nebude řídit stanovenými limity pro obohacování uranu.

Byla to chyba, ne-li zločin, řekl Zeman k sestřelení letadla u Teheránu

Domácí

Dohoda obsahuje mechanismus, pomocí kterého mohou státy v případě podezření z jejího porušování podat stížnost ke společné komisi, v níž zasedají zástupci Íránu, Ruska, Číny, tří evropských mocností a EU. Pokud komise neshodu nevyřeší, postupuje záležitost Radě bezpečnosti OSN. Pokud by ani ta spor do 30 dní nevyřešila, vstoupí znovu v platnost sankce uvalené OSN vůči Íránu, které dohoda původně uvolnila.

Trump: Sulejmání chtěl odpálit čtyři americké ambasády

Amerika

„Naším cílem není obnovit sankce, ale vyřešit naše neshody prostřednictvím mechanismu, který k tomu byl dohodou vytvořen,“ prohlásil podle Reuters jeden z citovaných evropských diplomatů.

Většina Američanů nesouhlasí s Trumpovým postupem v Íránu, obávají se války

Amerika

V Íránu zavládly po zabití generála Sulejmáního protiamerické nálady, ne všechny obyvatele ovládl hněv. Agentura Reuters zveřejnila záběry íránských studentů, kteří odmítli pošlapat vlajku Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám