Hlavní obsah

Německá vláda schválila stažení letadel z turecké základny

– Berlín

Německá vláda schválila ve středu plán stažení vojáků bundeswehru z turecké letecké základny Incirlik, odkud jsou zajišťovány průzkumné lety strojů Tornado RECCE nad Sýrií v rámci boji proti Islámskému státu. Na 260 vojáků by se mělo přesunout do Jordánska, informovala s odvoláním na vládní zdroje agentura DPA. O stažení bude ještě hlasovat parlament, čeká se, že vládní návrh podpoří.

Foto: Profimedia.cz

Německé průzkumné letadlo Tornado RECCE

Článek

Plán ministryně obrany Ursuly von der Leyenové schválila podle DPA vláda bez diskuse. Očekává se, že Spolkový sněm 21. června stažení schválí; navržený krok podpoří zřejmě i část opozice. Kromě průzkumných letů tornad udržuje Německo v oblasti také tankovací letadla poskytující palivo strojům dalších zemí účastnících se bojů proti IS.

Přesunutí německých vojáků a letadel na jordánskou základnu Azrak u jižních hranic Sýrie bude podle agentury DPA znamenat zhoršení možnosti nasazení v boji proti IS.

Berlín se ke stažení svých vojáků z Incirliku odhodlal poté, co Turecko německým poslancům už poněkolikáté zabránilo vojáky navštívit. Poslední pokus ministra zahraničí Sigmara Gabriela dohodnout se s Turky, aby umožnili návštěvy německých zákonodárců na základně Incirlik, v pondělí ztroskotal. Podle Ankary není taková návštěva vzhledem k současné „vnitřní politické situaci” v Turecku možná, možné by bylo jen navštívit vojáky na jiné základně Konya, kde je jich mnohem méně. [celá zpráva]

Turci zakázali německým poslancům vstup na Incirlik naposledy v polovině května. Turecko to tehdy zdůvodnilo mimo jiné tím, že Německo poskytlo azyl tureckým vojákům, kteří prchli ze země kvůli loňskému zmařenému puči. Podle Gabriela ale není možné, aby poslanci, kteří nasazení německých vojáků v zahraničí schvalují, neměli možnost tyto vojáky navštěvovat. Bundeswehr je v Německu považován za „parlamentní armádu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám