Hlavní obsah

Největší zvěrstva páchají cizinci, bojovník Islámského státu popsal hrůzu války v Sýrii

Zločiny ve válce v Sýrii napáchaly všechny strany a nejbrutálněji se chovali bojovníci Islámského státu (IS) ze zahraničí. Reportérovi britského deníku The Independent to řekl dezertér od IS, Syřan abú Mutassim.

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Víte, kdo se choval nejkrutěji? Zahraniční bojovníci. Pokaždé se tvářili, že jsou zbožnější než my, a donášeli na ostatní bojovníky, na civilisty, na Syřany. Tito cizinci způsobili mnoho utrpení,“ prohlásil 30letý Syřan, který před válkou u Aleppa obchodoval s obilovinami.

Britskému novináři řekl, že ho nepřekvapilo, že se právě z britských dobrovolníků rekrutovala skupina, která v čele s tzv. Džihádistou Johnem věznila a stínala hlavy západním rukojmím. „Tyto lidi jste nikdy neviděli v přední linii, vždycky se snažili dostat do bezpečnostní služby, aby mohli mučit a trestat lidi,“ řekl.

Spousta členů IS podle něj nesouhlasila s brutálními vraždami zajatců a civilistů, i když nezakročila.

„Mnoho lidí s tím nesouhlasilo, to je to hlavní, proč jsme odešli. Překroutili šaríu a trestali lidi, zatímco se měli věnovat boji s Asadem. Viděl jsem, jak dvěma ženám v Dajr az-Zauru usekli hlavu, protože to prý byly čarodějnice. Byl to šok a bylo mi jasné, že to jde s kopce, lidi je nenáviděli,“ popsal Syřan.

Zavraždit prý bylo snadné

On sám ale také zajatce zabíjel a netají se s tím. „Když jsem zastřelil prvního šíitu, bylo to snadné. Klečel přede mnou a brečel. Byl to velký chlap a celý se třásl. Říkal jsem si: Proč brečíš, sám jsi vrahem a budeš mít rychlou smrt. Jenom jsem zmáčkl spoušť a bylo po všem. Žádnou lítost jsem necítil, ani hrdost. Jen jsem dělal svoji práci,“ vylíčil.

Abú Mutassim se k IS připojil až nějaký čas poté, co pozdvihl zbraň proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, který v atmosféře tzv. arabského jara nasadil na protivládní demonstranty armádu s těžkou technikou. Dvě skupiny, k nimž se abú Mutassim přidal, se postupně rozpadly, a on se pak připojil k IS jako k dobře zorganizované a vyzbrojené skupině.

Dnes už abú Mutassim nenosí dlouhý vous a uniformu IS vyměnil za džíny a tričko s baseballovým motivem. Během setkání s reportérem Kimem Senguptou v Džarábulusu, který nyní kontroluje Turecko, si liboval, že může zase volně kouřit.

Krev mají na rukou všichni

Válku komentoval s upřímností a ironií. „Když posloucháte všechny lidi, co od IS odešli, tak máte pocit, že celou dobu jen vařili nebo řídili auto. To jsem netušil, že jsme měli tolik kuchařů a řidičů! To by mě zajímalo, proč jsme si neotevřeli restaurace a taxislužbu,“ prohlásil.

Už vážněji doplnil, že válečných zločinů se v Sýrii dopouštěli všichni, i když připouští, že je stále potřebovat rozlišovat, kdo co udělal, do jaké míry zacházel a jak často.

„Všechny strany zabíjely. Stovky civilistů zabila americká, ruská a britská letadla, Bašárovi lidé prováděli masakry, a co ty hrozné věci ze strany bojovníků podporovaných Evropou a Amerikou? Pamatujeme si jednoho, který jedl lidské tělo, že?“ pronesl na adresu velitele sil považovaných za umírněné, který na videu pojídal vnitřnosti zabitého Asadova vojáka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám