Hlavní obsah

Největší krize za čtvrt století, ze Sýrie už utekly čtyři milióny lidí

• Aktualizováno

Před válkou utekly ze Sýrie už více než čtyři milióny lidí, tedy šestina populace. Za poslední čtvrt století to představuje největší uprchlickou krizi vyvolanou jediným konfliktem. Ve čtvrtek to oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci v Ankaře

Článek

Do Turecka, Libanonu, Iráku, Jordánska, Egypta a dalších zemí severní Afriky podle úřadu odešlo už 4 013 000 Syřanů. Dalších nejméně 7,6 miliónu lidí se odstěhovalo jinam na syrském území. Boje tedy vyhnaly z domovů téměř polovinu obyvatel Sýrie. UNHCR odhaduje, že do konce letošního roku bude uprchlíků 4,27 miliónu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to populace, která potřebuje od světa pomoc. Zhoršující se podmínky vyhánějí rostoucí počty směrem k Evropě. Převážná většina ale zůstává v regionu. Ani my, ani společnosti, které jim poskytly azyl, si dále nemůžeme dovolit, aby upadali hlouběji do beznaděje,“ prohlásil vysoký komisař António Guterres.

Nejvíce Syřanů uprchlo do Turecka, kde jich je 1 805 255. Libanon jich přijal 1 172 735, Jordánsko 629 128, Irák 249 726 a Egypt 132 375. Zhruba 24 055 Syřanů se nachází v dalších severoafrických zemích.

V celkovém počtu uvedeném UNHCR nefiguruje více než 270 000 Syřanů, kteří požádali o azyl v některé z evropských zemí, ani tisíce dalších, kteří se odstěhovali do jiných oblastí.

Tři sta korun na měsíc

Agentury OSN varují, že na zvládnutí krize nemají dost peněz. Potravinový program WFP naposledy minulý týden upozornil, že mu docházejí peníze a není vyloučené, že bude muset pomoc pro stovky tisíc Syřanů v Jordánsku příští měsíc ukončit. WFP už pro tento měsíc snížil hodnotu potravinových lístků na polovinu, takže syrský uprchlík v Libanonu se stravuje za 13,50 dolaru (332 korun) na měsíc.

Na světě je rekordních 60 miliónů migrantů.

UNHCR odhaduje, že každodenně přibývá 42 500 uprchlíků a azylantů. V důsledku válek, perzekuce tak na konci roku bude každý 122. člověk na planetě běžencem.

Válka v Sýrii trvá pět let. O život v ní přišlo přes 220 000 lidí.

Reklama

Související články

Kurdové odrazili útok IS a udrželi Tall Abjad

Kurdským milicím YPG se ve středu podařilo získat opět kontrolu nad celým městem Tall Abjad na hranicích Sýrie a Turecka. Na město v úterý nečekaně zaútočil...

Výběr článků

Načítám