Hlavní obsah

Největší irácká přehrada kolabuje, Mosulu hrozí zánik

Novinky, ČTK, znk, The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSUL

Hráz obrovské vodní nádrže nedaleko severoiráckého Mosulu je v tak špatném stavu, že její provalení prý hrozí prakticky každým okamžikem. Obrovská vlna, která by se tím uvolnila, by zničila skoro celý Mosul s jeho bezmála dvěma milióny obyvatel. Uvedl to ve středu britský deník The Independent.

Článek

"Může to prasknout každou chvílí. Potenciál katastrofy je opravdu velký," řekl korespondentovi britského deníku jeden z odborníků, kteří pracují na rekonstrukci hráze. "Jde o časovanou bombu, která jen čeká na výbuch," dodal.

Přehrada, která leží na řece Tigris, byla postavena ještě za Saddáma Husajna mezi lety 1980 a 1984. O jejím zhoršujícím se stavu se ví už dlouhou dobu. Hráz přehrady, která zadržuje osm miliard kubických metrů vody, je totiž postavena na nestabilním podloží, které se pohybuje. Jen pro srovnání, v největší české přehradě Lipno je kolem 300 miliónů kubíků vody.

Přehrada chrání města a vesnice podél Tigrisu před záplavami, které způsobuje především jarní tání sněhu v horách. Nezanedbatelné není ani množství elektřiny, které produkuje tamní vodní elektrárna.

Voda by zničila tři čtvrtiny Mosulu

V případě, že by se hráz skutečně provalila, vznikla by povodňová vlna obrovských rozměrů. Mosulská přehrada je totiž největší nádrží v Iráku a podle odhadů by zničila až 70 procent Mosulu, který je s 1,7 miliónu obyvatel třetí největší metropolí v zemi. Způsobila by také velké škody v celém údolí řeky. Ohrožena by byla například i města Tigrid a Samara.

Na opravách přehrady pracuje jak irácké ministerstvo energetiky, tak američtí inženýři. Podle nich se ale bezpečnost nedá garantovat. Opravy nicméně dále pokračují, aby se "snížila pravděpodobnost selhání".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám