Hlavní obsah

Nejezděte do Egypta, varují USA své občany po smrti Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Washington

Spojené státy v pátek varovaly své občany před cestami do Egypta, kde byli ten den při násilnostech zabiti dva lidé včetně Američana. Další člověk zahynul při explozi během protestů ve městě Port Saíd. Washington v pátek povolil části svého diplomatického personálu v Egyptě a jejich rodinným příslušníkům opustit tuto zemi.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Egypťanky demonstrují proti Mursímu

Článek

"Ministerstvo zahraničí (USA) dovolilo omezenému počtu zaměstnanců vlády a jejich rodinám opustit Egypt vzhledem k politickým a sociálním nepokojům, které se tam odehrávají," uvedl úřad podle agentury AFP. Zaměstnanci americké vlády v Egyptě ani jejich příbuzní nemusí v tuto chvíli ministerstvo uposlechnout.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy, který je v současnosti na návštěvě na jihu kontinentu, zároveň vydala varování, podle kterého mají Američané do Egypta cestovat pouze v nezbytných případech.

Dva mrtví, desítky zraněných

V Egyptě v pátek demonstrovaly desetitisíce stoupenců i odpůrců zdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího. V Alexandrii, která je druhým největším městem v zemi, byli při střetech obou táborů podle egyptských bezpečnostních činitelů a zdravotníků zabiti dva lidé a dalších nejméně 85 lidí utrpělo zranění. Jednou z obětí je Američan, jeho smrt potvrdilo americké ministerstvo zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci a odpůrci Mursího se střetli v AlexandriiVideo: Reuters

Podle lékařského zdroje, který citovala agentura AFP, šlo o jednadvacetiletého muže, který podle šéfa bezpečnosti v Alexandrii pracoval v tamním americkém kulturním středisku. Egyptská státní televize uvedla, že o život přišel americký novinář. Zprávy o tom, jak dotyčný zahynul, se však rozcházejí. Podle zdrojů agentury Reuters Američan zemřel po bodné ráně do hrudníku. Zdravotnický zdroj agentury AFP však uvedl, že mladík byl postřelen a převezen do nemocnice.

Třetí páteční obětí se stal muž, který zahynul při explozi v Port Saídu v ústí Suezského kanálu. Podle policie byla příčina výbuchu nejasná. Demonstranti ale v domnění, že šlo o bombu, zaútočili na místní kancelář islamistické strany.

V neděli, kdy uplyne rok od nástupu zvoleného prezidenta Mursího do úřadu, se v zemi čekají další velké demonstrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám