Hlavní obsah

Návštěvu amerického ministra v Iráku poznamenaly atentáty

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSÚL
Aktualizováno

Návštěvu amerického ministra obrany Roberta Gatese, který ve středu přiletěl neohlášeně do Iráku, poznamenaly čtyři bombové atentáty, při nichž zahynulo celkem 23 lidí. Atentátníci útočili na různých místech, vždy však použili automobily naložené výbušninami. Nejtragičtější následky měl útok u šíitské mešity v Bagdádu, při němž zahynulo 14 osob.

Článek

Exploze nálože v autě u šíitské mešity v bagdádské čtvrti Karradá zabila 14 lidí a dalších 28 zranila. Nad místem exploze se objevil hustý sloup dýmu. Po explozi bylo v místě výbuchu slyšet i střelbu.

Šlo čtvrtý pumový útok během středy. První zažil Mosúl, kde byl v tu chvíli přítomen americký ministr obrany Robert Gates, aby se osobně přesvědčil o pokroku v bezpečnostní situaci v tomto severoiráckém městě. Poblíž policejní patroly v jiné části města vybuchlo zaparkované auto plné výbušnin. Zemřel jeden člověk a sedm bylo zraněno.

Dalších pět lidí zahynulo při podobném útoku v Bákubě a nejméně dva zemřeli v Kirkúku.

Robert Gates navštívil Irák za poslední rok již šestkrát. V průběhu nynějšího pobytu se setkal u bagdádské Zelené zóny s iráckými představiteli včetně premiéra Núrího Málikího a s velitelem amerických sil v zemi generálem Davidem Petreusem. Gates přiletěl v neděli na mosúlské letiště, které bylo po 14 letech znovu otevřeno..

I přes středeční útoky počet násilností v Iráku v posledních měsících klesá. V listopadu zemřelo 606 lidí, zatímco v předchozím měsíci 887.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám