Hlavní obsah

NATO pozastavuje výcvikovou misi v Iráku

Aktualizováno

Severoatlantická aliance po smrti íránského generála Kásima Sulejmáního v Iráku pozastavuje svoji výcvikovou misi v této zemi. Podle agentury AFP to v sobotu oznámil mluvčí NATO Dylan White. V misi Aliance působí i čeští vojáci. Je tam nasazena jednotka chemického vojska a výcvikem iráckých kolegů se zabývají i členové Vojenské policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Mise pokračuje, ale výcviková činnost byla v tuto chvíli pozastavena," uvedl White. Dodal, že generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg po zabití Sulejmáního telefonicky hovořil s americkým ministrem obrany Markem Esperem.

Pozastavena je také výcviková mise českých vojenských policistů. “Mohu potvrdit, že je v současné době pozastavena také výcviková mise českých policistů v Bagdádu, kteří tam cvičí irácké policisty. V případě jakéhokoliv náznaku nebezpečí jsme připraveni naše policisty ze země evakuovat,” sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön.

Cílem mise NATO, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA

Blízký a Střední východ

Sulejmání, který velel oddílům Kuds, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Sulejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.

Zabití Sulejmáního se rovná vyhlášení války, prohlásil íránský velvyslanec při OSN

Blízký a Střední východ

Také koalice proti IS vedená Spojenými státy po pátečním útoku podle AFP omezila své operace a posílila bezpečnostní opatření na základnách v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám