Hlavní obsah

Násilí v Iráku narůstá, bomby zabily 32 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Středeční útoky v Iráku si vyžádaly podle policejních zdrojů nejméně 57 obětí a  120 zraněných. Nejtragičtější následky měl dvojitý pumový útok v Bagdádu. I americké velení přiznalo, že na iráckém území v posledních dnech násilností ve srovnání s předchozím obdobím přibývá. Terči útoků jsou zejména kmenoví vůdci a policisté.

Článek

Dvě bomby uložené v autech zabily v šíitské čtvrti na jihozápadě Bagdádu 32 lidí. V severním Iráku poblíž města Sindžár zabil sebevražedný atentátník deset lidí, když autem s výbušninou najel do domu kmenového vůdce. Kanaan Šimari byl při útoku zraněn.

Mluvčí amerických ozbrojených sil v Iráku Kevin Bergner řekl, že armáda s růstem násilností v době postního měsíce ramadánu počítala. Na jeho začátku irácká Al-Kajda pohrozila útoky na kmeny, které spolupracují s Američany.

Bergner dodal, že i tak je letošní bilance obětí mnohem nižší než loni a vrátila se na úroveň roku 2005. Nejtěžší útoky se v minulých třech dnech odehrály severně od Bagdádu. V Bákubě zemřelo při jednom z nich 28 lidí, mezi nimi mnoho policistů, včetně velitele místní policejní stanice.

Od pondělka v zemi zahynulo víc než devět desítek osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám