Hlavní obsah

Násilí v Egyptě: dva mrtví a pokus přerušit dopravu v Suezském průplavu

Káhira
Aktualizováno

Nejméně dva demonstranti zemřeli a přes šest desítek dalších bylo zraněno při sobotních protestech v egyptské metropoli Káhiře. Tisíce demonstrantů se tam střetly s policií poté, co soud potvrdil rozsudky smrti oběšením nad 21 lidmi za loňské násilnosti na fotbalovém stadionu v přístavu Port Saíd. Tehdy zemřelo 74 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapálili v Káhiře sídlo fotbalové federaceVideo: Reuters

 
Článek

Nejtvrdší střety se odehrály v Káhiře a Port Saídu, neboť z těchto měst pocházejí soudním verdiktem dotčené znesvářené kluby. Tvrdé jádro fandů metropolitního klubu zapálilo v Káhiře sídlo fotbalové federace. Kvůli osvobozujícímu verdiktu nad policisty hořel také policejní společenský klub.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Vypálená budova egyptské fotbalové federace

V Port Saídu dav asi 2000 lidí zablokoval přívozy přes Suezský průplav. Demonstranti také odvázali několik lodí, kterými podle agentury Reuters chtěli zřejmě zablokovat plavbu v průplavu. Vojenská policie podle svědků pět člunů zajistila, ale další nejméně dva unesl vodní proud.

Foto: Ahmed Gomaa, ČTK/AP

Egypťan prochází kolem vypáleného policejního klubu v Káhiře

Mnoho obyvatel Port Saídu považuje proces za zpolitizovaný a nespravedlivý, neboť je podle nich veden ve prospěch káhirských fanoušků. Na pořádek v ulicích tohoto města dohlíží armáda a armádní bezpečnostní složky poté, co vláda stáhla tamní policejní oddíly.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Detail na vypálené okno egyptské fotbalové federace

I přes hněv radikální části káhirských fanoušků považuje řada příznivců metropolitního klubu verdikty s tresty smrti za dostatečné. "Byl to správný rozsudek, uklidnil nás. Naše utrpení bylo pomstěno," citovala agentura Reuters jednoho z fanoušků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na hřišti v Port SaíduVideo: Reuters

Při loňských násilnostech na stadionu v přístavu Port Saíd mezi fanoušky místního a káhirského klubu zahynulo 74 lidí. Soud za to v sobotu potvrdil 21 lidem dřívější rozsudky smrti, dalších pět obžalovaných poslal na doživotí do vězení a vynesl 28 osvobozujících verdiktů.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Policista v Káhiře během protestů

Na 15 let ve vězení skončili dva policejní velitelé, které soud potrestal za podíl na fotbalových výtržnostech. Spolu s nimi bylo souzeno sedm policistů, ti ale byli osvobozeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám