Hlavní obsah

Naše vojáky v Ramádí zabil spojenecký nálet, tvrdí Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Skupinu 22 vojáků na okraji iráckého města Ramádí zabil spojenecký nálet, ohlásila ve čtvrtek irácká armáda. Mluvčí koalice to však popřel. Vojáci v provincii Anbár vedou boj s radikály z Islámského státu nejen v Ramádí, ale také v Tikrítu, kde postup na centrum nadále ztěžují nastražené nálože a snajpři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Centrum iráckého Ramádí mají pod kontrolou bezpečnostní složky a policieVideo: Reuters

 
Článek

Spojenci podle iráckého velení bombardovali velitelství na okraji Ramádí. Podle mluvčího koaličních sil plukovníka Thomase Gillerana to tak ale nebylo a při útoku v oblasti žádní spojenci nezahynuli. Nálet na okraji Ramádí měl být proveden na žádost irácké armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Iráčané si ale stojí za svým. Jeden příslušník řekl Reuters, že irácké letectvo zde už delší čas neoperuje. „V Anbáru nemáme žádná letadla s bojovými úkoly,“ tvrdil.

Přitom ale vojáci s pomocí šíitských milicí a íránských důstojníků vedou ofenzívu proti bojovníkům Islámského státu v Tikrítu, který je správním střediskem Anbáru.

Pokud opravdu v Anbáru neoperuje irácké bojové letectvo, znamená to, že ofenzíva na Tikrít nemá vzdušnou podporu, protože i náčelník spojených štábů amerických sil generál Martin Dempsey vyloučil účast bojových letadel. Prohlásil, že spojenci v Tikrítu neposkytují vzdušnou podporu.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Iráčtí vojáci v provincii Anbár

Postup k centru Tikrítu

Provládní jednotky podle stanice BBC mezitím postupují k centru Tikrítu. Po dobytí severního předměstí údajně ovládly i náměstí poblíž centra. Drží také západní a jižní okraj města.

Podle Reuters však jejich útoky stále narážejí na odpor a zvláště je brzdí nastražené výbušniny a odstřelovači.

Dempsey nepochybuje o tom, že Tikrít bude dobyt. Vyjádřil ale obavy z možných represí vůči sunnitskému obyvatelstvu ze strany šíitských milicí vedených Íránci.

Do náloží přidávají chlór

BBC také upozornila na to, že extremisté z Islámského státu nadále přidávají do náloží chlór.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Podobná nařčení se objevila už dříve, avšak stanice také zveřejnila video jednoho výbuchu, které poskytla irácká armáda. Po explozi z místa stoupal oranžový dým ukazující na možnou přítomnost chlóru.

Reklama

Související články

Irácké jednotky postupují k Tikrítu

Irácká armáda a provládní šíitské milice postoupily k městu Tikrít, které ovládá Islámský stát (IS). Iráčtí představitelé to oznámili v neděli s tím, že...

Výběr článků

Načítám