Hlavní obsah

Nálety prý míří na radikály z An-Nusry, v Aleppu jich je ale jen pár, tvrdí diplomaté

Ženeva/Aleppo

Ve východním Aleppu je mnohem méně islámských radikálů, než se dosud uvádělo. S odvoláním na diplomatické zdroje to v pátek oznámila agentura Reuters, podle které je ve městě jen sto až dvě stě radikálů z bývalé Fronty an-Nusra. Damašek a Moskva přítomností radikálních skupin zdůvodňují pokračující trvající útoky na východ města.

Foto: Reuters TV, Reuters

Zničené Staré město v Aleppu

Článek

Moskva a Damašek tvrdí, že ve městě hraje klíčovou roli bývalá Fronta an-Nusra, přejmenovaná v létě na Džabhát Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Levanty). Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura minulý týden řekl, že v obklíčené východní části Aleppa je asi 8000 povstaleckých bojovníků a asi 900 z nich patří k Frontě dobytí Levanty. Předtím dokonce tvrdil, že k této skupině patří polovina bojovníků ve městě. Žádná čísla ale nikdy nezdrojoval, u posledního numera se odvolal na „aktualizovanou analýzu”, kterou považoval „podle svého názoru za spolehlivou“.

Při zasedání Rady bezpečnosti OSN minulý týden, kde se řešil odchod bojovníků, uvedl: „Jestliže má an-Nusra 900 lidí, pak jich 900 musí odejít. Jestliže méně, pak jich odejde méně.“ Vyzdvihl ale, že musejí odejít všichni do jednoho.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

Několik diplomatických zdrojů ale jeho údaj o devíti stech bojovnících označilo za příliš vysoký. Uvedly, že na východě Aleppa není víc než 200 členů této organizace, možná dokonce jenom 100. Jeden západní diplomat uvedl, že její přítomnost je jen symbolická.

Rusko uvádí vyšší počty

Naopak Rusko a vláda v Damašku tvrdí, že východ města je hnízdem teroristů, aniž by však uvedly jejich počet. Podle náčelníka hlavního operačního oddělení ruského generálního štábu Sergeje Ruckého nyní dokonce radikálové zahájili další mobilizaci a rekrutují i čtrnáctileté. Bývalá Fronta an-Nusra podle něj naverbovala tisíc lidí.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský generál Sergej Ruckoj hovoří na pozadí leteckého záběru Aleppa

„Vůdci radikálních skupin pokračují v tom, že se skrývají za nezkušenými bojovníky. Zahájili ve východním Aleppu další vlnu mobilizace a verbují i teenagery, kterým je teprve čtrnáct,” řekl Ruckoj s tím, že mnozí byli masově naverbováni proti své vůli a navzdory protestům rodičů. Mladí byli nasazeni při pokusu prorazit blokádu východní části města, uvedla syrská vláda.

Zjistit počet radikálů ve městě, kde společně bojují různé skupiny, je velmi těžké, protože bojovníci Džabhát Fatah aš-Šám operují společně s příslušníky Svobodné syrské armády ve snaze město udržet a zabránit jeho pádu do rukou vládních vojsk. Sama Fronta osvobození Levanty žádná čísla o počtu svých mužů nezveřejnila.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský generál Sergej Ruckoj

Už dříve se ale objevily informace, že bojovníci z jedné skupiny přecházejí do druhé, a na počátku roku podle některých zpráv radikálové z Fronty an-Nusra přešli do skupiny Ahrár aš-Šám.

Rusko a Sýrie navíc považují za teroristické i skupiny Ahrár aš-Šám a Džaíš al-Islám, které se účastnily v lednu zahájených ženevských rozhovorů.

Rusko ve čtvrtek opět zopakovalo, že je ochotno nechat radikály odejít z města. To jim bez velkého úspěchu nabízel i vyjednavač Mistura s tím, že je osobně doprovodí. [celá zpráva]

Tvrdé boje o město

Boje o město, o kterém syrský prezident Bašár Asad řekl, že je vyčistí od teroristů a že se stane odrazovým můstkem k osvobození celé Sýrie, pokračují neztenčenou silou.

Foto: ČTK/AP

Následky náletu na Aleppo na záběru místní civilní obrany Bílé přilby

Podle Ramího Abdara Rahmána z exilové skupiny SOHR monitorující dění v Sýrii pokračují útoky na Aleppo, v noci bylo podniknuto několik desítek náletů. „Síla těchto útoků svědčí o tom, že Rusko je odhodláno získat východní Aleppo za jakoukoli cenu,” uvedl. Podle SOHR od 22. září, kdy se opět rozhořely boje, zemřelo přes 370 civilistů včetně 68 dětí.

Související téma:

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci fronty Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu dobyli město Ariha na severozápadě Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám