Hlavní obsah

Nálety na syrský Idlib zabily přes čtyři desítky lidí

Damašek

Nejméně 44 obětí si vyžádal nálet, který se uskutečnil v noci na pátek v západosyrské oblasti Idlib. Oznámila to exilová Syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). Ta tvrdí, že nálet uskutečnila ruská vojenská letadla. Rusko ovšem účast svých letadel na útoku popřelo. Do Idlibu se v minulosti uchýlili odpůrci syrské vlády a radikální skupiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při nočních náletech na Idlib zemřelo nejméně 44 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Vojenská letadla, která byla pravděpodobně ruská, se v noci zaměřila na vesnici Zardaná v zemědělské oblasti na severu Idlibu,“ uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Jde podle něj o nejhorší bilanci při jednom útoku od března.

Dalších 60 lidí je zraněno a mnozí jsou v kritickém stavu. Záchranáři, kteří pracují v Sýrii, stále uvádějí, že mrtvých je kolem třicítky.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že má informaci o bojích mezi radikály z bývalé fronty An-Nusra a opozičními bojovníky. Boje se podle ruského ministerstva odehrály v minulých 24 hodinách a byly při nich použity dělostřelecké zbraně.

Idlib je nyní největší část Sýrie, kterou ještě vláda nemá ve svých rukou. Z postupně osvobozovaných oblastí tam odešli členové skupin, jež bojovaly proti Damašku, a také jejich rodiny. Syrské armádě v boji pomáhá Rusko a také Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám