Hlavní obsah

Na útěku je bezmála polovina Syřanů, už tři milióny jich utekly za hranice

Více než tři milióny Syřanů v zahraničí se přihlásily Organizaci spojených národů jako uprchlíci. V zemi se válčí čtvrtým rokem a „největší humanitární krize naší doby“ se pořád prohlubuje, upozornil v pátek úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Muhammad Hamed , Reuters

Tábor pro syrské uprchlíky nedaleko jordánského Ammánu

Článek

Podle UNHC musela své domovy opustit téměř polovina Syřanů. Šest a půl miliónu jich je na útěku na syrském území a každý osmý občan Sýrie utekl za hranice. Většinou odešli do sousedních zemí, jen Libanon jich přijal 1,14 miliónu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Syrská krize se stala největší humanitární katastrofou dneška,“ upozornil komisař António Guterres a dodal, že mezinárodní společenství pro uprchlíky stále nedělá dost, i když bylo štědré.

V Sýrii se bojuje od března 2011. Konflikt v uplynulých měsících eskaloval s úspěšným nástupem radikální organizace Islámský stát, který dobyl rozsáhlé oblasti nejen v Sýrii, ale také v Iráku. V bojích v Sýrii padlo už víc než 190 000 lidí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

USA vyslaly letadla nad Sýrii

Spojené státy začaly od úterý vysílat nad Sýrii bezpilotní průzkumná letadla. Akci už před několika dny schválil americký prezident Barack Obama, uvedla...

Výběr článků

Načítám