Hlavní obsah

Na iráckého ministra vydali zatykač, prý nařídil atentát

Novinky, ČTK, BBC, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký soud vydal v pondělí zatykač na ministra kultury Asada Kamála Hášimího, protože ministr údajně nařídil zavraždit nynějšího poslance Misala Alúsího. Při útoku na Alúsího kolonu v roce 2005 zahynuli dva jeho synové a bodyguard. Alúsí pokus o atentát přežil a následně byl zvolen do parlamentu.

Článek

Zatykač byl vydán, protože dva pachatelé atentátu vypověděli, že dostali od Hášimího příkaz Alúsího zlikvidovat. "Svědčili, že plán a příkazy vydal současný ministr kultury," uvedl mluvčí irácké vlády Alí Dabág.

Ministr, který byl i imámem, je prý nyní na útěku a buď se skrývá poblíž ministerstva zahraničí v dobře střežené zóně ve středním Bagdádu, nebo je již v Jordánsku. Nejasné jsou i informace o nočním zátahu, počet zadržených osobních strážců se pohybuje mezi šesti a 42.

Hášímího Irácká islámská strana oznámila, že aféra je umělá a jde o "politiku  proti prominentním sunnitským vůdcům, které má vytlačit z politického dění."

Alúsí je sekulární sunnita, který zastával významnou pozici v někdejším opozičním Iráckém národním kongresu. Po návštěvě Izraele z něj byl ale vyloučen. Terčem atentátu se stal během volební kampaně v únoru 2005. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Irák: patnáct mrtvých při dvou atentátech

Nejméně 13 osob zahynulo a 13 bylo zraněno při explozi před náborovým střediskem irácké armády v Bagdádu. Sebevražedný atentátník se odpálil u nákladního auta,...

Výběr článků

Načítám