Hlavní obsah

Muslimským světem se šíří protesty proti Trumpově prohlášení o Jeruzalému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Na Západním břehu Jordánu propukly protesty Palestinců proti vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který prohlásil Jeruzalém i s anektovanou východní částí za hlavní město Izraele. Při střetech s izraelskými silami bylo zraněno nejméně 16 Palestinců, informoval ve čtvrtek server BBC. Protesty se šíří i v dalších muslimských zemích.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Demonstrant v Nábulusu na západním břehu

Článek

V palestinských městech lidé pálí fotografie Donalda Trumpa i izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který Trumpův krok přivítal a současně z bezpečnostních důvodů zrušil svůj program na severu Izraele, ale dochází i k násilí.

Při střetech na okupovaném palestinském Západním břehu bylo zraněno několik lidí hlavně v důsledku nasazeného slzného plynu a gumových projektilů. Nejméně v jednom případě mělo jít i o ostrou střelbu.

Izrael po Trumpově středečním vystoupení nasadil na Západním břehu stovky policistů a vojáků navíc.

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Izraelští vojáci střílejí slzné granáty proti rozlíceným Palestincům v Betlémě

Foto: Nasser Nasser, ČTK/AP

Izraelští vojáci zasahují proti demonstrantům v Ramalláhu.

Hamás vyhlásil intifádu

Protesty zachvátily i palestinské Pásmo Gazy a Východní Jeruzalém, který Palestinci považují za hlavní město svého budoucího státu.

Hnutí Hamás, jež dominuje v Pásmu Gazy, vyzvalo Palestince k nové intifádě, tedy ozbrojenému povstání, a vyhlásilo tři dny hněvu. Předák Hamásu Ismáíl Haníja přirovnal Trumpovo rozhodnutí k vyhlášení války.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Střety u židovské osady Bejt El u Ramalláhu

Foto: Nasser Shiyoukhi, ČTK/AP

Policejní zásah v Betlémě

Protestuje se i v dalších muslimských zemích od Saúdské Arábie po Irák. USA kromě jiných odsoudil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan i afghánský Tálibán, podle něhož Američané znovu ukázali svoji „koloniální tvář“. V Nizozemsku zatkli Palestince, který v Amsterdamu rozbíjel výlohu židovského obchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám