Hlavní obsah

Musela jsem recitovat Korán, když mě znásilňovali, popsala dívka unesená Islámským státem

Denně ji znásilňovala skupina mužů, a když jim nechtěla být po vůli, bičovali ji a lili na ni vařící vodu. Sedmnáctiletá dívka z irácké jezídské komunity, kterou spolu s dalšími unesli extremisté z Islámského státu, po útěku ze zajetí popsala devět měsíců svého utrpení poté, co byla prodána jako sexuální otrokyně.

Foto: Profimedia.cz

Malá dívka z jezídské komunity v uprchlickém táboře u iráckého Dohuku

Článek

Po vítězném tažení na město Sindžár, ležící na severozápadě Iráku, se džihádisté zmocnili bezpočtu jezídských žen a mladých dívek. Ty byly polonahé shromážděny v hotelu v Mosulu a poté převezeny do syrské Rakky, kde podstoupily zkoušku panenství.

„Panny byly poté zavedeny do místnosti se 40 muži,“ popsala dívka pro britský Daily Mail. „Seřadili nás a vybírali si. Myslela jsem, že budu mít štěstí, nebyla jsem tak krásná jako ostatní,“ vzpomíná dívka. Koupil si ji muž, kterému říkali Al-Rusíja, protože byl původem z Čečny. Spolu s ní si vybral i její desetiletou sestru a další dvě dívky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tehdy jsem naposledy viděla svou matku. Nikdy nezapomenu, jak se rozplakala a jak si trhala vlasy,“ řekla dívka. Poté začala hrůza, která měla trvat několik měsíců. Každé ráno přicházel Al-Rusíja, dívky svlékal donaha, očichával je a rozhodoval se, se kterou z nich bude mít sex. Zbývající dívky si rozebrali jeho osobní strážci. Ti měli být ještě horší než Al-Rusíja sám, ten sice dívky bil, ale ne tak moc.

Foto: Reuters

Území ovládané Islámským státem

Podle ní nemělo cenu odporovat, jednou tak učinila, a jeden ze strážců jí polil nohu vařící vodou. „Nutili mě recitovat verše z Koránu, když mě znásilňovali, a když jsem odmítla, zbičovali mě. Necítila jsem nic, chtěla jsem to mít už za sebou, chtěla jsem se zabít,“ citoval dívku server. „Nutili nás vařit, uklízet a dělat všechno, co nám řekli. Musely jsme poslouchat jejich rozkazy. Někdy jsme pro ně musely tančit a zpívat,“ vypověděla. Po čase dívka zjistila, že je těhotná.

Po devíti měsících utrpení se zajatkyním naskytla příležitost k útěku. V dubnu byl Al-Rusíja i se svými muži u Sindžáru zabit kurdskými bojovníky. „Pak jsme utekly,“ vypověděla dívka.

Některé dívky se podle ní vrátily k IS, protože se bály. Jedné z dívek, která utekla a pak byla znovu chycena, totiž extremisté uřezali nohy. Jí samotné se však podařilo dostat se zpět k jezídům. Ani tam však nemá klid. Její komunita je velmi patriarchální a tradičně uzavřená a dívky, které uprchly ze zajetí džihádistů, jsou považovány za nečisté. Její strýc už vyhrožoval, že ji zabije, pokud byla extremisty zneužita. Nyní se připravuje na potrat.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Příběh 17leté jezídky zprostředkovala 23letá švédská humanitární pracovnice Delal Sindyová, která pobývá mezi Kurdy od října loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám