Hlavní obsah

Mursího začali v Egyptě soudit, proces odročili na leden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího přivezli v pondělí ráno do sídla káhirské policejní akademie, kde s ním má začít soudní proces. Obžalován je z podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při loňských prosincových protestech. Soudí i dalších 14 členů nyní už zakázaného islamistického hnutí Muslimské bratrstvo. Krátce po zahájení soudce jednání odročil na 8. ledna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muhammad Mursí u pondělního souduVideo: Reuters

 
Článek

Mursí proces odmítl: „Jsem Dr. Muhammad Mursí, prezident republiky. Jsem legitimním prezidentem Egypta. Odmítám být souzen tímto soudem a žádám ho, aby ukončil tuto frašku. Tento proces je nezákonný." Odmítl si svléci vězeňské šaty a obléci vězeňskou uniformu. Stání proto začalo o dvě hodiny později. Spoluobvinění i s ním opakovaně skandovali „nelegální” a „pryč s vojenskou vládou”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muhammad Mursí na záběrech z vězení z letošního říjnaVideo: Reuters

Pokud soud shledá exprezidenta vinným, hrozí mu až trest smrti. Mursí ale soud neuznává. Chce se hájit sám a podle vyšetřovatelů ani nevypovídal s poukazem na fakt, že je stále legitimní hlavou státu.

Mursího podle tiskových agentur k soudu dopravil vrtulník. Je to poprvé, co se exprezident objevil na veřejnosti od svého sesazení v červenci.

Muslimské bratrstvo svolává protesty

Spolu s Mursím jsou v sídle Policejní akademie i další vysocí představitelé bratrstva Assám Arján, Muhammad Baltagi a Ahmad Abdal Ati.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přívrženci Muhammada Mursího před policejní akademiíVideo: Reuters

Panují obavy, že proces prohloubí nestabilitu v nejlidnatější zemi regionu. Muslimské bratrstvo, za něž byl Mursí do čela státu zvolen, totiž dalo najevo, že hodlá čelit tvrdému postupu bezpečnostních sil vůči svým členům a přívržencům. Na pondělí už svolalo protesty.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Egyptský policista střeží káhirskou Policejní akademii, kde soudí Mursího.

Původně se proces měl konat ve věznici Tora, ale místo bylo změněno, aby se odradili demonstranti, neboť Policejní akademie leží na opačné straně Káhiry asi hodinu cesty od centra. I tak se po příletu Mursího k soudu před akademií sešel hlouček dvou set skandujících demonstrantů.

Zaměstnance státní televize označili za lháře a házeli na ně kamení.

Rozdělený Egypt

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo bratrstvo. Armáda Mursího nakonec letos 3. července zbavila moci a od té doby ho věznila. [celá zpráva]

Muslimské bratrstvo chce vojáky přinutit, aby exprezidenta vrátili do funkce. Armáda proti zhnutí tvrdě zasahuje, zatkla jeho špičky. Při likvidaci dvou táborů demonstrantů v půlce srpna ale zahynulo dvě stě lidí. [celá zpráva]

Další tři stovky lidí zahynuly pří následných útocích bratrstva na sídla úřadů, policie a na kostely. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám