Hlavní obsah

Mursího lidé svolali i přes varování do Káhiry Pochod miliónu

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

V Egyptě stále pokračují demonstrace odpůrců a příznivců armádou sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Jeho Muslimské bratrstvo svolalo na úterý do centra metropole „Pochod miliónu“.

Foto: ČTK/AP

Egypt zasáhnou další masové demonstrace na podporu svrženého prezidenta Mursího.

Článek

„Vyzýváme k úternímu pochodu s účastí miliónu lidí pod heslem Mučedníci převratu,“ oznámilo bratrstvo v pondělním prohlášení. Hlavním požadavkem manifestace má být návrat Mursího do funkce. Armáda ho z ní odvolala 3. července a nahradila ho prozatímním vedením, které má sepsat novou ústavu a připravit volby. Muslimské bratrstvo, za něž byl Mursí zvolen, to označuje za převrat a Mursího považuje stále za legálně zvoleného prezidenta.

V pondělí Mursího stoupenci přes varování armády nakrátko oblehli sídlo vojenské rozvědky. „Po dobu dobrých deset patnáct minut naši bratři obstoupili úřad a hlasitým skandováním odsuzovali vojenský převrat,“ řekl mluvčí Muslimského bratrstva Džihád Haddaf. Zpravodaj BBC ale poznamenal, že z mnohatisícového davu k sídlu rozvědky došel jen zlomek, a zřejmě proto prý vojáci proti demonstrantům nezasáhli.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

V Egyptě opět tekla krev.

K sobotnímu masakru, kdy při střetech obou táborů zahynulo na osm desítek lidí, zatím nejsou konkrétní informace a jak armáda, tak Muslimské bratrstvo odmítají vinu. „Jestliže jsou na obou stranáchlidé, kteří po sobě střílejí, tak následkem prostě musí být oběti,“ řekl ministr vnitra Mohamed Ibrahim. Rovněž upozornil, že policie brzy „rozežene“ stanový tábor Muslimského bratrstva u mešity Rábaa al-Adavíja a univerzitní čtvrti egyptské metropole, kde se údajně soustřeďuje radikální jádro demonstrantů. Národní rada obrany, složená z členů přechodné vlády a vojenských špiček, varovala, že proti všem, kdo budou při manifestacích podněcovat k násilí, bude „tvrdě a rozhodně“ zakročeno.

Ashtonová: Ať se domluví všichni

Bez velkého zájmu proběhla podle BBC v Káhiře v pondělí návštěva ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové. Na programu měla setkání s nejvyššími představiteli země a armády i špičkami Muslimského bratrstva. Měla je vyzvat, aby se na řešení krize a jednání o budoucnosti země podílely všechny vrstvy a skupiny Egypťanů. Viceprezident Muhamad Baradej prý Ashtonovou ujistil, že nové egyptské vedení dělá všechno, co je v jeho silách, k dosažení „pokojného východiska ze současné krize“.

„Jestliže tady nikdo nenaslouchá výzvám k jednání od domácích veličin, nelze čekat, že bude věnovat pozornost snaze o zahraniční zprostředkování,“ poznamenal k úsilí Ashtonové zpravodaj BBC.

Jestliže jsou na obou stranách lidé, kteří po sobě střílejí, tak následkem prostě musí být oběti. Mohamed Ibrahim, ministr vnitra

Reklama

Výběr článků

Načítám