Hlavní obsah

Mursí odstoupí, nebo bude sesazen, uvedl list Al-Ahrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Muhammad Mursí ve středu sám odstoupí, nebo ho armáda sesadí. Uvedl to ve středu provládní egyptský list Al-Ahrám. Podle deníku se poté na následujících devět až 12 měsíců chopí moci „neutrální vláda” pod vedením armádního představitele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při potyčkách u univerzity v Káhiře zemřelo 16 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vojenský zdroj citovaný agenturou Reuters zprávy o chystaném zbavení prezidenta moci odmítl s tím, že dalším krokem by měly být rozhovory politiků a ekonomických odborníků o armádním řešení krize.

„Al-Ahrám se dozvěděl, že v hodinách následujících po konci 48hodinového armádního ultimáta se očekává jedna ze dvou možností: prezident buď sám oznámí rezignaci, nebo prohlášení o jeho sesazení na základě armádního návrhu řešení,” napsal egyptský deník.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Odpůrci egyptského prezidenta Mursího sledují jeho projev.

Údajný návrh armádního řešení politické krize, které vojenský zdroj ale popřel, předpokládá ustavení tříčlenné kolektivní hlavy státu, v čele tohoto úřadu bude předseda ústavního soudu. Al-Ahrám rovněž uvedl, že během následného přechodného období vznikne návrh nové ústavy, která otevře cestu pro prezidentské a parlamentní volby. [celá zpráva]

Armáda své ultimátum, které vyprší ve středu v 17:00 SELČ, vyhlásila v pondělí na 48 hodin. Mursí dal nicméně rozhodně najevo, že neodstoupí, a prohlásil, že svým životem hodlá bránit „demokratickou legitimitu” svého úřadu. [celá zpráva]

Mluvčí opozice označil Mursího vzdornou řeč za "otevřenou výzvu k občanské válce". Mírumilovné protesty budou pokračovat, dodal.

Na zprávy o chystaném sesazení Mursího reagovalo obratem Muslimské bratrstvo, z jehož řad prezident vzešel. Ísám Irján, který je místopředsedou Strany svobody a spravedlnosti náležející k bratrstvu, naznačil možné vypuknutí násilí v případě Mursího vynuceného odchodu. Irján řekl, že vojenská revolta nenechá lid chladným a že svoboda má větší hodnotu než život.

Poslední potyčky si v noci na středu vyžádaly 23 mrtvých, u univerzity v Káhiře zahynulo 16 lidí a přes dvě stě jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám