Hlavní obsah

Mozek teroru bin Ládin se k útokům 11. září nechal inspirovat egyptským pilotem

New York

Teroristická organizace Al-Káida prozradila, co inspirovalo mozek teroru z 11. září 2001 Usámu bin Ládina k tomu, aby džihádisté zaútočili s unesenými letadly na budovy Světového obchodního centra a na Pentagon. Byl to prý egyptský pilot, který o dva roky dříve záměrně roztříštil airbus plný lidí o hladinu oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Světové obchodní centrum krátce po nárazu letadel.

Článek

„A proč s tím nenarazil do nějaké budovy?“ zeptal se údajně tehdejší šéf Al-Káidy, když se dozvěděl, že druhý pilot letu EgyptAir 990 Džamil al-Batútí v roce 1999 po převzetí řízení stroje Boeing 767 se slovy ”oddávám se Alláhovi“, namířil letoun plný lidí strmě k zemi.

S odkazem na týdeník, který vydává přímo Al-Káida, to napsal deník The Jerusalem Post.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teroristickým útokům z 11. září předcházela avizovaná změna strategie. Al-Káida se rozhodla nově zaměřit na ”vzdáleného nepřítele“, tedy na Spojené státy, nikoliv na „kolaboranty“, myšleno spojence USA v arabském světě.

Mohlo to být ještě jinak

Nápad zaútočit na Světové obchodní centrum mohl ale vzniknout trochu komplikovaněji.

S myšlenkou unést a zneužít americká letadla si už podle informací americké vyšetřovací komise pohrával Chalíd Šejk Mohammed, tehdejší šéf propagandy Al-Káidy.

Jisté je, že se Usáma bin Ládin s Chalídem Šejkem Mohammedem před útokem na Spojené státy setkal a oba muži plány podrobně konzultovali. Plyne to z již zmíněné zprávy vyšetřovací komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám