Hlavní obsah

Mattis neohlášeně přiletěl do Afghánistánu kvůli jednání s Tálibánem

Kábul

Americký ministr obrany James Mattis v pátek dorazil na neohlášenou návštěvu Afghánistánu, kde v posledních měsících zesílilo radikální hnutí Tálibán své útoky proti aliančním jednotkám. Mattis se setká s novým velitelem sil NATO Austinem Millerem a bude probírat možnosti zahájení mírových rozhovorů s Tálibánem, informovala agentura Reuters.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis

Článek

Mattis přiletěl do Kábulu v doprovodu šéfa sboru náčelníků armádních štábů generála Josepha Dunforda. Šéf Pentagonu před cestou novinářům v průběhu tohoto týdne řekl, že doufá v brzké zahájení mírových jednání s islamistickým hnutím ovládajícím část země.

"V současnosti již existuje určitý rámec, byly otevřeny komunikační kanály," uvedl Mattis.

Američané jsou s Tálibánem v kontaktu

Představitelé amerického ministerstva zahraničí se v průběhu léta v Kataru sešli se zástupci Tálibánu, aby jednali o podmínkách zahájení konkrétních mírových rozhovorů. [celá zpráva] Ve stejné době však radikálové podnikli řadu útoků proti afghánským i aliančním silám, z nichž jeden skončil před měsícem smrtí tří českých vojáků. [celá zpráva]

Američtí představitelé přitom zdůrazňují, že důvodem k optimismu je krátkodobé příměří, k němuž se letos v červnu islamistické hnutí zavázalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám