Hlavní obsah

MAAE: Írán může do roka obohacovat uran průmyslově

Novinky, ČTK, RIA Novosti
LONDÝN/TEHERÁN

Írán bude podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) schopen za šest až 12 měsíců obohacovat uran na průmyslové úrovni. Uvedl to v úterý její předseda Muhammad Baradej. Týž den íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že Teherán bude dál jednat o svém jaderném programu, ale obohacování uranu neukončí.

Článek

Obě zprávy se objevily den před zveřejněním zprávy MAAE o íránském jaderném programu. Teherán měl podle rezoluce rady bezpečnosti OSN z 23. prosince [celá zpráva]ukončit do 21. února obohacování uranu, ale neučinil tak s tím, že program nemá vojenský charakter, ale má sloužit výrobě elektrické energie.

Baradej v rozhovoru pro list Financial Times sdělil, že Írán požadavkům MAAE zřejmě nedostál.  Írán loni postupně ve svém jaderném zařízení v Natanzu spustil výrobu jaderného paliva pomocí dvou soustav, z nichž každá čítá 164 odstředivek. Podle některých zdrojů v uplynulých měsících nainstaloval v Natanzu další dvě takovéto kaskády. [celá zpráva]

Baradej dále sdělil, že by Írán mohl během několika měsíců instalovat 3000 centrifug, což by již mohlo stačit k výrobě uranu pro provoz atomových elektráren či ve vyšším stupni obohacení pro výrobu nukleární bomby.  [celá zpráva] "Může to trvat šest měsíců až rok," prohlásil šéf MAAE.

Baradej nicméně zdůraznil, že od obohacování uranu v průmyslovém měřítku je k výrobě atomové bomby stále daleko. Podle informací amerických a britských tajných služeb lze usuzovat, že nukleární zbraně bude Teherán schopen vyrábět nejdříve za pět až deset let, dodal Baradej. Varoval, ale že by to bylo možné. "I když by nevyvíjeli jaderné zbraně dnes, to by mol být jistý recept, jak se vydat na tuto cestu.

Írán chce jednat bez podmínek

Íránský prezident v úterý ohlásil připravenost k rozhovorům, ovšem bez podmínek. "Oni (západ) navrhují rozhovory o íránském jaderném programu za podmínky, že ukončíme jaderné aktivity," řekl Ahmadínežád. "Jsme připraveni zahájit rozhovory, ale bez podmínek. Oni si stanovili předběžné podmínky pro rozhovory a chtějí upřít našemu lidu jeho legitimní právo. Říkají, že musíme ukončit náš civilní jaderný výzkum. Íránský lid je přesvědčen, že to je neakceptovatelné," uvedl íránský prezident.

"Jak mohou vaše zařízení na obohacování uranu pokračovat v chodu, zatímco požadujete zastavení našich aktivit," řekl Ahmadínežád a podotkl, že v tom případě by bylo spravedlivé, kdyby stejnou činnost přerušil i Západ.

Rezoluce RB OSN k Iránu

  • Žádná země nesmí Íránu dodávat ani z Íránu dovážet materiály či technologie použitelné při procesu obohacování uranu, zpracovávání vyhořelého paliva a budování těžkovodních reaktorů, ani součásti balistických střel.
  • Rezoluce zmrazuje zahraniční fondy a finanční aktiva 11 organizacím a 12 osobám, jež jsou spojeny s iránským jaderným či raketovým programem s výjimkou dříve uzavřených smluv Postihuje i Íránskou organizace pro atomovou energii
  • Rezoluce vyzývá, aby země, která tyto osoby nebo představitelé zmíněných organizací navštíví, informovaly výbor RB.
  • Sankce mohou být pozastaveny, pokud generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej sezná, že Írán pozastavil svůj jaderný program a vrací se k jednání. 
  • Sankce mohou být zrušeny, pokud Írán začne dodržovat všechny směrnice Rady bezpečnosti a MAAE.

Rusko varovalo Írán, že spuštění jeho prví jaderné elektrárny v Búšehru může být odloženo, protože Teherán se opožďuje s platbami a protože se objevily problémy s dodávkami některých zařízení. Elektrárna by měla být spuštěna v půlce letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám