Hlavní obsah

Luxusní umělé ostrovy u Dubaje se potápějí, developer má na krku žalobu

Novinky, rei
Dubaj

Umělé souostroví u Dubaje, které tvoří 300 ostrůvků uspořádaných podle světové mapy, se potápí. Vyplývá to z žaloby, kterou v Dubaji prostřednictvím britského právníka proti státní developerské společnosti Nakheel vznesla jiná firma. V pátek o tom informoval deník The Daily Telegraph.

Článek

Ostrovy, na nichž mají stát luxusní hotely a vily, jsou dosažitelné jenom po vodě. Navigační cesty ale podle žaloby zanáší písek a ostrovy samotné erodují a potápějí se. „Ostrovy se postupně propadají do moře,“ popsal právník Richard Wilmot-Smith, jenž zastupuje firmu Penguin Marine, která koupila výhradní práva na zajišťování dopravy mezi ostrovy a pevninou.

Podnikání ale skomírá a Penguin Marine chce od smlouvy, která ji zavazuje k ročnímu poplatku v přepočtu ve výši téměř 30 miliónů korun, odstoupit. Nakheel tvrdí, že v takovém případě požaduje částku, která je ještě o něco vyšší, dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy seskupené jako země na planetě se stejně jako ty ve tvaru palmy nacházejí nedaleko dubajského pobřeží.

Penguin tvrdí, že projekty a práce na ostrovech jsou zastaveny. „Ten projekt je mrtvý,“ popsal Wilmot-Smith. Zástupce Nakheelu Graham Lovett to odmítl, projekt je podle něj spíše jen v dočasném „komatu“. „Je to desetiletý projekt, který se pouze opozdil. Je to projekt, který bude dokončen,“ řekl.

Mluvčí státní společnosti nesouhlasí s tvrzením, že se ostrovy potápějí. „Naše průběžná pozorování v uplynulých třech letech nevykázala žádnou vážnou erozi, která by vyžadovala zásah,“ uvedl.

Stagnace začala s finanční krizí

Ostrovy nacházející se těsně nad mořskou hladinou nejsou při pohledu z dubajských pláží nijak zvlášť zajímavé, jímavější už je ale pohled z Burdž Chalífa, nejvyšší budovy na světě otevřené vloni, nebo ze vzduchu či vesmíru, jak dokazují satelitní snímky. Ostrovy jsou uspořádány jako země na planetě.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek z roku 2009

Podle státního developera Nakheel, který stojí i za projektem luxusních umělých ostrovů ve tvaru palmy, je prodáno 70 procent ostrovů. Britský deník uvedl, že neobydlený je ale už jenom jeden – představující Grónsko - který tak má zůstat a sloužit na ukázku.

Ne všechny projekty ale byly dotaženy do konce. Záměry výrazně postihla finanční krize a práce se zastavily. Nakheelu, který je součástí státní skupiny Dubai World, musel dokonce koncem roku 2009 z těžkostí pomoci stát částkou okolo 25 miliard dolarů (téměř půl biliónu korun). Dubajská královská rodina povolila vznik tribunálu, který má vyřešit všechny spory mezi firmami po restrukturalizacích.

Spousta investorů, kteří ostrovy koupili, už nechce nebo nemůže financovat další práce poté, co ceny nemovitostí během jednoho roku spadly na polovinu. V případě ostrovů Irsko a Británie situaci zkomplikovala skutečnost, že vlastník prvního spáchal sebevraždu a majitel druhého byl v Dubaji odsouzen na sedm let vězení za podvody s falešnými šeky.

Zatímco palmové ostrovy se Nakheelu dařilo prodávat celebritám jako fotbalistovi Davidu Beckhamovi, o projekt Svět jich moc zájem neprojevilo. Firma se snažila nalákat miliardáře Richarda Bransona či zpěváka Roda Stewarta, kterému nabízela Skotsko. Podle britského tisku to ale oba odmítli. Média před časem spekulovala, že herecký pár Angelina Jolie a Brad Pitt uvažoval o koupi Etiopie.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám