Hlavní obsah

Lidé utíkají z bombardovaného Libanonu

– BEJRÚT

Izraelské nálety na Libanon pokračují v úterý už sedmý den, konec se však neblíží. Izraelský premiér Ehud Olmert v úterý oznámil, že ofenzíva proti Libanonu bude trvat tak dlouho, dokud nebudou propuštěni unesení izraelští vojáci. Z Libanonu utíkají cizinci, evakuace pokračují, i když za náletů jsou velmi obtížné.

Článek

Šest autobusů s Poláky, ale i několika Čechy, Slováky a Američany, které ráno odjely z Bejrútu, dorazilo k libanonsko-syrské hranici. Autobusy vypravené Polskem vezou 214 osob. "Nejsem s to říci, jak dlouho budeme muset na hranici čekat, trvá to hodiny," citovala polská agentura PAP polského diplomata.

V zemi podle České televize zůstává asi 80 Čechů, kteří ještě čekají na evakuaci. První Češi a Slováci utekli před boji podle dostupných zpráv o víkendu. V úterý brzy ráno na starém ruzyňském letišti přistál armádní speciál s přibližně stovkou českých a slovenských občanů z Libanonu. [celá zpráva]

Slovenské ministerstvo zahraničí informovalo, že ve středu v 8:00 místního času  (9:00 SELČ) odjíždí z centra Bejrútu od budovy BIEL německý konvoj, který odveze každého zájemce o evakuaci z občanů některého státu Evropské unie. Na cestu, která povede severní trasou do Sýrie, si každý smí vzít jen zavazadlo do 20 kilogramů a vodu a pití na cestu, upozornil úřad.

Evakuace pokračují, zemi hrozí humanitární katastrofa

V zemi hrozí humanitární katastrofa. Vysoký představitel OSN pro humanitární otázky Jan Egeland, sdělil, že letecké útoky na mosty a silnice brání pomoci lidem, kteří utíkají před válečným konfliktem. Silnice jsou zcela ucpané vozidly. "Už teď je to velmi zlé a situace se každou hodinu zhoršuje," uvedl Egeland.

Sýrie otevřela na čtyřech hraničních přechodech s Libanonem uprchlické tábory pro lidi utíkající před válkou. Přístřeší mohou také najít ve školách. Červený půlměsíc jim poskytne jídlo a přikrývky.

Australský ministr zahraničí Alexander Downer na briefingu v Sydney kritizoval Izrael, že odmítl jeho žádost, aby ofenziva krátce ustala a bylo možné ze země bezpečně vyvézt občany Austrálie a dalších států.

Z Libanonu pokračuje evakuace tisíců cizinců, kteří tam působí. Francouzská loď odvezla na Kypr v úterý 1200 Evropanů, dalších čtyři sta už v noci převezla do Itálie italská loď. Britské námořnictvo se chystá na evakuaci občanů Spojeného království. Američané své občany přepravují na Kypr vrtulníky, největší posilou však bude obchodní loď doprovázená torpédoborcem, která může přepravit 25 000 pasažérů. Bejrút, jenž se do 80 let označoval za Paříž Orientu, zůstává nadále mnohonárodnostní,  v Libanonu žije na 20 000 Francouzů a o dva tisíce více Britů, 25 000 Američanů , stejný počet Australanů a na 40 000 Kanaďanů.

Pokračují nálety

Izraelská letadla při úterním bombardování Libanonu zabila podle agentury Reuters nejméně 29 lidí, z toho devět členů jedné rodiny. Z trosek domu v libanonské vesnici Aitaroun u hranic vytáhli šest těl obětí . Další rodina zahynula při náletech na město Tyre.

V úterý byla opět bombardována kasárna libanonské armády, tentokrát východně od Bejrútu, přičemž zahynulo jedenáct vojáků.

Hlavním cílem však byly opět pozice militantního hnutí Hizballáh, které ostřeluje Izrael raketami. Vypálilo jich čtyřicet. šest střel mířilo na Haifu, které ale nezpůsobily žádné škody. Jiná raketa ale zabila  Izraelce ve městě Naháríja. Zasaženo bylo i okolí nemocnice v Safedu, kde bylo zraněno pět lidí.

 V konfliktu již zahynulo na 250 lidí, 25 Izraelců a 230 Libanonců, což je nejvíce od bojů v polovině osmdesátých let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám