Hlavní obsah

Libanonský prezident nevylučuje, že v přístavu šlo o útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Tři dny po mohutném výbuchu v přístavu libanonského hlavního města Bejrútu pokračují odklízecí práce a pátrání po případných přeživších. Počet obětí ničivého úterního výbuchu vystoupil na 154. Při pátrání po příčinách se nevylučuje ani možnost, že šlo o útok, uvedl v pátek prezident Michel Aún. Doposud se mluvilo nedbalosti a nezodpovědnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky na místě výbuchu v BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

„Příčina dosud nebyla stanovena. Je možné, že šlo o vnější zásah raketou, bombou nebo jiný čin,” řekl Aún místním médiím. Podle prezidenta se vyšetřování výbuchu ve skladu v bejrútském přístavu, kde byly uloženy vysoce výbušné materiály, soustředí na tři oblasti: „První, jak se tam výbušné materiály dostaly a jak byly uskladněny... Za druhé, zda byl výbuch výsledkem nedbalosti nebo nehody... a za třetí možnost, že šlo o vnější zásah.“

Vláda ve čtvrtek dala vyšetřovací komisi na objasnění okolností katastrofy čtyři dny.

Spekulace o útoku v Bejrútu přiživil červený kouř i americký prezident

Svět

Škody rostou

Škody úřady podle AP odhadují až na 15 miliard dolarů (333 mld Kč). Původně se uvádělo pět miliard dolarů. Na 300 000 lidí se nemůže vrátit domů, mohutná tlaková vlna vyrazila okna a dveře mnoha bytů. S velkým náporem zraněných se mezitím potýkají poničené nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery v hotelu v Bejrútu zachytily, jak tlaková vlna vysklila oknaVideo: Reuters

Zhruba pětina z více než 5000 zraněných musela být hospitalizována, 120 lidí je ve vážném stavu, uvedl podle libanonské agentury NNA to ministr zdravotnictví Hamad Hasan.

Pátrání po nezvěstných

Do pátrání po nezvěstných jsou zapojené i zahraniční týmy. Ve středu do Libanonu přiletěly čtyři desítky specialistů z českého týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, ve skupině jsou také kynologové se psy, statik a lékař. V pátrání po zavalených dnes pokračují druhým dnem.

Do libanonského hlavního města Bejrútu odletí v pátek večer hodinách i český odborník v oblasti krizového řízení Miroslav Lukeš z HZS Karlovarského kraje. Ten byl zařazen do koordinačního a vyhodnocovacího týmu Evropské unie jako expert. Na místě se bude podílet na koordinaci USAR týmů.

Psi českých záchranářů se v Bejrútu pořezali

Blízký a Střední východ

V pátrání pomáhají také francouzské, polské a ruské týmy.

Pomoc z USA i EU

Spojené státy přislíbily po úterní explozi v Bejrútu přes 17 milionů dolarů (378 milionů korun) na pomoc Libanonu. Informovala o tom americká ambasáda v Bejrútu, podle níž jde o první část americké pomoci. Americká ambasáda v Bejrútu rovněž uvedla, že první várka americké pomoci zahrnuje lékařské vybavení, potraviny i vodu a peníze pro Libanonský červený kříž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové letecké záběry nad zničeným BejrútemVideo: AP

Evropská unie ve čtvrtek oznámila, že uvolnila na pomoc Libanonu 33 milionů eur (865 milionů korun). Peníze půjdou na okamžité potřeby a záchranné a zdravotnické služby. Dodatečnou finanční pomoc má zajistit dárcovská konference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám