Hlavní obsah

Libanonská armáda se přemísťuje na jih země

BEJRÚT

Vojáci libanonské armády se ráno začali rozmísťovat na jihu Libanonu v souladu s dohodou o příměří, která má ukončit boje mezi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. V oblasti budou libanonští vojáci působit společně s členy mírových jednotek OSN. Rozmísťování vojáků v oblasti má pokračovat několik dní.

Článek

Libanonské vojenské nákladní automobily a džípy vezoucích vojáky, vybavení, zavazadla a plastové kanystry na vodu měly již brzy ráno zamířit na jih země, který byl doposud baštou Hizballáhu. Kolona více než stovky vozidel ráno podle svědků překročila řeku Litání.

Libanonská vláda schválila plán vyslání 15 000 svých vojáků na jih ve středu. Společně s Prozatímními silami OSN v Libanonu (UNIFIL), které by měly být posíleny rovněž na 15 000 vojáků, bude libanonská armáda postupně přebírat kontrolu nad jižní částí země, odkud se zároveň stahují izraelské oddíly.

Mezinárodní operaci v rámci UNIFIL zřejmě povede Francie, která by podle odhadů vojenských expertů mohla poslat do jižního Libanonu až 5 000 vojáků. Zapojit se chce také Itálie, Španělsko a další země.

Libanonská armáda ztrácela postupně pozice v jižním Libanonu od roku 1968. Nejdřív ji vytlačily palestinské ozbrojené skupiny, později šíitské milice, které bojovaly proti izraelské invazi do Libanou.

Izrael chce účinné embargo na Hizballáh

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová ještě ve středu vyzvala, aby se mírové jednotky UNFIL angažovaly v prosazování zbrojního embarga vůči Hizballáhu a bránily dodávkám zbraní pro toto libanonské hnutí ze Sýrie a Íránu. "Prosazování zbrojního embarga je klíčové pro mír na libanonské-izraelské hranici a libanonská armáda to sama nezvládne," uvedla Livniová na schůzce s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem v New Yorku.

Monitorování hranic libanonskou armádou nestačí a pomáhat zabránit novému vyzbrojování Hizballáhu musí i UNIFIL, podotkla Livniová. "Nikdo nemůže hovořit o odzbrojení Hizballáhu, když budeme současně sledovat proces jeho nového vyzbrojování... Je zapotřebí, aby toto odzbrojení bylo efektivní," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám