Hlavní obsah

Lékaři bez hranic v Sýrii tajně provozují nemocnici

Novinky, rei

Zdravotníci z mezinárodní organizace Lékaři bez hranic působí dva měsíce v Sýrii, kde bez povolení místních úřadů zřídili provizorní nemocnici. Do poloviny srpna přijali přes 300 pacientů a provedli 150 operací, uvedla v úterý organizace ve své tiskové zprávě.

Foto: Lékaři bez hranic

Provizorní nemocnice Lékařů bez hranic v Sýrii

Článek

Lékaři společně se skupinou syrských lékařů přestavěli v blíže neurčené lokalitě prázdný dům na provizorní nemocnici. „Někteří k nám přišli ze vzdálenosti až 150 kilometrů,“ popsala anestezioložka Kelly Dilworthová, která se podílela zhruba na stovce provedených operačních zákroků.

"Na 90 procent zranění je spojeno s občanskou válkou a je způsobeno střelbou z tanků nebo bombardováním," uvedla Dilworthová.

Chiruržka Anna Nowaková popsala, že pacienti začali přicházet ihned po otevření zdravotního střediska 22. června. Postupně jejich počet narůstal tak, že lůžka musela být přidána i na terasu.

„Občas během dne žádní zranění nedorazili kvůli bojům, zablokovaným silnicím, anebo proto, že byla cesta příliš riskantní. Někdy přicházeli v noci a za úsvitu,“ vylíčila Nowaková. „Většina zranění byla střelných, viděli jsme lidi zraněné kulkami, granáty nebo raketami. Nejčastější byla zranění končetin, břišní oblasti nebo oblasti mezi krkem a břichem,“ dodala.

Pětina zraněných byli náctiletí

Většina pacientů byli muži, ženy tvořily asi desetinu zraněných. Z pětiny se jednalo o osoby mladší 20 let.

V Sýrii se bojuje od loňského března a konflikt sílí. Podle některých zdrojů si boje vyžádaly už 23 000 mrtvých.

Lékaři bez hranic upozornili, že budoucnost jejich projektu je nejistá vzhledem k tomu, že nemá povolení oficiálních míst a konflikt se proměňuje. Kromě provozování střediska Lékaři bez hranic v Sýrii distribuují léky a jiný zdravotnický materiál. Rozšiřují také své aktivity v sousedních zemích, například provozují chirurgii v jordánském hlavním městě Ammánu a poskytují základní péči a psychologickou pomoc syrským uprchlíkům v Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám