Hlavní obsah

Lékaři bez hranic se po náletu na nemocnici stahují ze severu Jemenu

– Saná/Ženeva
Novinky, Alex Švamberk

Po pondělním náletu na nemocnici Abs v Jemenu, při kterém zahynulo devatenáct lidí, se v pátek mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic rozhodla stáhnout své spolupracovníky ze šesti zdravotnických zařízení na severu země. Lékaři bez hranic při té příležitosti zdůraznili, že šlo za rok už o čtvrtý útok na nemocnice v Jemenu, které podporují.

Foto: MSF/Lékaři bez hranic

Spolupracovník Lékařů bez hranice se dívá Nemocnice Abs po náletu

Článek

„Poslední útok ukazuje, že současná pravidla užití síly, vojenské protokoly a procedury nestačí, aby k útokům na nemocnice nedocházelo. Potřebují tudíž revizi a změny,“ prohlásil Joan Tubau, generální ředitel organizace Lékaři bez hranic. Současně se obrátil na koalici vedenou Saúdskou Arábii, které obnovila bombardování Jemenu poté, co zkrachovala mírová jednání, aby dbala na ochranu civilistů a zdravotnických zařízení.

„Lékaři bez hranic žádají koalici vedenou Saúdskou Arábií a vlády podporující koalici, zejména Spojené státy, Velkou Británii a Francii, aby okamžitě zavedly opatření k ochraně civilistů,“ dodal Tubau.

Zdůraznil, že rozhodnutí o evakuaci svých spolupracovníků z nemocnice ve městě Saada, Hajdan, Razíh, Jasním a Hadždžah, bylo obtížné, ale že neměl jasné záruky a důvěru, že znepřátelené strany nebudou útočit na nemocnice. Ty budou fungovat dále, ovšem pouze s místním personálem.

Organizace Lékaři bez hranic letos dvakrát jednala v Rijádu s vysokými představiteli Saúdy vedené koalice a předali jim souřadnice zdravotnických zařízení, kde působí. Sdělení koalice, že nemocnice byla bombardovaná omylem, vedení humanitární organizace neuspokojilo, protože nevylučuje opakování podobných útoků.

Nálet na nemocnici

V době útoku byla nemocnice Abs plná pacientů. Nálet si vyžádal 14 mrtvých, mezi nimiž je i spolupracovník Lékařů bez hranic Abdul Karím Hakími. Dalších 24 lidí bylo zraněno.

Foto: MSF/Lékaři bez hranic

Nemocnice Abs po náletu

Saúdy vedená koalice podporující stávajícího prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího se rozhodla 9. srpna obnovit nálety, když selhala jednání o příměří. Koncem července z nich odešla vládní delegace, když vzbouření šíitští Húsiové oznámili, že sestaví vlastní vládní orgán spolu s příznivci předchozího prezidenta Alího Abdalláha Salíha. Podle domluv přitom měla vzniknout společná vláda i se zástupci Hádího.

Hned první nálet si vyžádal 14 mrtvých civilistů, když byla zasažena továrna na chipsy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám