Hlavní obsah

Kvůli útoku na mešitu hrozí v Iráku občanská válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Po středečním útoku na posvátnou síitskou mešitu v Sámaře hrozí vypuknutí nepokojů mezi oběma muslimskými náboženskými skupinami v Iráku. Krvavá vlna násilí si vyžádala v Bagdádu v uplynulých 24 hodinách přibližně 150 mrtvých. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve čtvrtek obvinil z odpovědnosti za zničení mešity Spojené státy a Izrael.

Článek

Obětí násilí se stali i tři iráčtí žurnalisté, kteří pracovali pro televizi Al-Arábija. Novináři byli uneseni v blízkosti Sámary, kde ve středu šíité útočili na symboly sunitského islámu. Podle irácké policie byl únos odpovědí extrémistů na reportáž žurnalistů o útocích na náboženské svatyně.

Nepokoje mezi muslimy jsou i na jihu země, v Basře ozbrojení muži zaútočili na vězení, při akci zemřelo nejméně 11 lidí.

Olej do ohně se rozhodl přilít také íránský prezident Ahmadínežád. Prohlásil, že útok na svatostánek Askárí je dílem "poražených sionistů a okupantů". Důvodem je prý to, že se "protiví Bohu a spravedlnosti", a cílem "udeřit na city" šíitů.  

Proti útoku v Sámaře však protestovali i šíité v Bahrajnu, kde jsou u kormidla moci sunité. Podle bahrajnských demonstrantů stojí za útokem teroristická organizace Al-Kajdá, která si přeje rozvířit rozpory mezi muslimy.

Při středečním útoku v Sámaře přepadli šíité na 90 mešit, zabili přitom nejméně tři sunitské duchovní.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah zabíjel v iráckém autobusu

Sebevražedný atentátník s pásem výbušnin omotaným okolo těla zabil v bagdádském autobusu 12 cestujících. Při útoku bylo zraněno podle policie dalších devět...

Výběr článků

Načítám