Hlavní obsah

Kurdové vyhlásili další provincii a chystají zastoupení v Moskvě, Ankara zuří

– Moskva

Syrští Kurdové vyhlásili na severu Sýrie novou kurdskou provincii. K tomu mají navíc v úmyslu otevřít v nejbližší době oficiální zastoupení Syrského Kurdistánu v Moskvě, informoval s odvoláním na zasvěcené kurdské zdroje deník Kommersant. Turecko už podle listu varovalo, že to vyvolá „velmi tvrdou“ reakci.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci kurdských milicí (YPG) v dobytém městě Tel Abjad pózují pod vlajkou Islámského státu.

Článek

Syrští Kurdové podle listu usilují o posílení spolupráce s Ruskem, kterou by tak dostali na „novou“ úroveň. Do Moskvy proto měla ve středu dorazit delegace syrských Kurdů a jednat na ministerstvu zahraničí.

Tvoří ji představitelé Strany demokratické jednoty (PYD), pod níž spadají lidové obranné jednotky (YPG), jedna z kurdských milic bojujících proti Islámskému státu (IS). Podle Kommersantu se budou probírat „už jen formality a technické podrobnosti“.

V týž den tiskový zástupce kurdské správy Delil Usmán oznámil, že Kurdové v Sýrii vyhlásili novou provincii. Oblast leží na hranici s Tureckem a Usmán o ní hovořil jako o kantonu. Spadá do ní o město Tel Abjad, o něž Kurdové v létě svedli těžké boje s radikály z Islámského státu (IS).

Kanton je čtvrtou jednotkou, kterou budou v Sýrii administrativně spravovat Kurdové, jichž v Sýrii žijí asi dva milióny.

Odpovíme, hrozí Turecko

Ankara, která PYD považuje za syrskou odnož zakázané Kurdské strany pracujících (PKK), dala jasně najevo, že zastoupení ještě zhorší beztak napjaté vztahy s Moskvou.

I když ruská diplomacie zatím kurdské úsilí ani nepotvrdila, ani nevyvrátila, Ümit Yardim, turecký velvyslanec v Rusku, už minulý týden prohlásil, že zprávy o případné spolupráci vyvolávají v Ankaře „velké znepokojení“.

„Jednáme o tom nejen s Ruskem,“ podotkl a varoval, že pokud Kurdové získají podporu některé ze zemí včetně Spojených států, „Turecko bude okamžitě reagovat“.

Pozice se liší

Turecký postoj k syrským Kurdům se diametrálně liší od pozic Ruska.

Ankara podezírá Moskvu, že jim dodává zbraně, a už varovala, že nehodlá tolerovat žádné územní zisky Kurdů na severozápadě Sýrie, v blízkosti svých hranic.

Na vlnu násilností odstartovanou teroristickým útokem v Suruçi, který ukončil křehké příměří a vyjednávání s PKK, reagovala nálety na pozice kurdských rebelů v celém regionu.

Moskva považuje syrské Kurdy za představitele opozice, s níž chce vést dialog o urovnání konfliktu v Sýrii.

O zapojení PYD do ruských plánů na vytvoření široké protiteroristické fronty se však zatím nejednalo. To se ale může podle listu brzy změnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám