Hlavní obsah

Kurdové se dohodli na federaci v Sýrii, ale jen mezi sebou, což asi stačit nebude

Novinky, jem

Kurdové chtějí využít situace a vytvořit ve třech autonomních oblastech na severu Sýrie federativní zřízení. Už ustanovili přípravný výbor, který by měl nachystat první volby. Otázkou je, jak se k takovému úmyslu postaví syrský prezident Bašár Asad, Spojené státy a především Turecko. To považuje Kurdy za teroristy.

Foto: @wewantfreedomforkurdistan

Kurdská bojovnice Asja Ramazánová Antarová, která padla v srpnu v bojích o syrské město Manbidž. Západní média z ní kvůli jejímu fotogenickému vzhledu udělala tvář kurdských bojovnic, sami Kurdové proti takovému přístupu protestovali.

Článek

Federální zřízení, jež by ale podle dostupných informací neznamenalo odtržení od reformované Sýrie, by mělo podle plánů Kurdů vzniknout v březnu příštího roku. Přípravný výbor nyní začne připravovat volby pro regionální a později pro centrální úřady.

Otázkou zůstává, zda chtějí Kurdové o změně zřízení s někým jednat, případně s kým. Syrský prezident Bašár Asad i Spojené státy s federativním zřízením už dříve vyjádřily nesouhlas. Ankaru dokonce postup kurdských milic přiměl k vojenské intervenci na území Sýrie. Turci totiž považují kurdské milice v Sýrii (Lidové obranné jednotky - YPG) za syrskou odnož Kurdů bojujících v Turecku. A ty Ankara považuje za teroristy.

Kurdům nepřišla pozvánka na jednání

V Sýrii by mělo ve čtvrtek od 23 hodin začít platit příměří mezi syrskou vládou a rebely, které pomohli vyjednat Rusové a Turci. Následovat by měla další jednání v kazašské Astaně.

Opoziční Syrská svobodná armáda (FSA) v této souvislosti ve čtvrtek večer podle agentury Reuters oznámila, že součástí příměří v Sýrii nebudou kurdské milice a zástupci kurdské Strany demokratické unie nebudou pozváni ani na mírové rozhovory do Astany.

„Dohoda o zastavení palby v Sýrii je mezi režimem a opozicí, nezahrnuje proto kurdské milice YPG nebo (teroristické hnutí) Islámský stát,” citovala agentura Reuters prohlášení FSA. K příměří se nepřipojí ani Fronta an-Nusra, resp. její nástupce Džabhát Fatah aš-Šám.

Od roku 2011 padlo podle střízlivých odhadů v syrské válce více než 300 tisíc lidí. Milióny lidí přišly o střechu nad hlavou a země je intenzivními boji takřka zcela zdevastována.

V Íránu, Iráku, Sýrii a Turecku žije podle odhadů celkem 30 miliónů Kurdů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám