Hlavní obsah

Kouření, hladké tváře a barevná trička. Osvobození Iráčané mohou opět dýchat

Mosul

Lidé v iráckých vesnicích vytržených z rukou Islámského státu mají pocit, jako by po dlouhé době opět žili. Mohou nosit, co se jim líbí, muži po dvou letech chodí k holiči a na ulicích se beztrestně kouří. Iráčané si prostě užívají rutinní věci, které by bez jejich osvobození byly nepředstavitelné, napsala ve své reportáži CNN.

Když našli schovaného špióna, okamžitě člověku utnuli hlavu, popisuje praktiky IS uprchlík z MosuluVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Jsme tak rádi, že tahle noční můra skončila. V posledních dnech jsme jen slavili,“ říká holič z vesnice Fázlija asi dvacet kilometrů severně od Mosulu a přibližně pět kilometrů od území, které dosud ovládá Islámský stát. Od osvobození Fázliji před osmi dny už oholil přes 200 mužů a chlapců. Většina z nich by za svůj nový zevnějšek ještě nedávno dostala vysokou pokutu nebo třeba pár ran bičem.

„Pod nadvládou Islámského státu nemohl nikdo dělat nic bez jejich svolení,“ řekl CNN jeden z mladých klientů místního holiče, který se štábu americké policie představil jen jako Šiháb. S úsměvem přiznal, že u holiče nebyl celá léta. Atmosféra se podle něj po úprku Islámského státu změnila jako mávnutím kouzelného proutku. „Od první hodiny jsme se zase cítili normálně,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké speciální jednotky vstoupily do Mosulu, v osvobozených částech města se mohou muži konečně oholitVideo: AP

Podobně jako holení vousů se po odchodu džihádistů stalo symbolem kouření. Pulty obchodů opět zaplnily krabičky s kuřivem a lidé si mohou znovu zapálit na veřejnosti. „Když kouřím na ulici, jsem plný svobody. Vnímal jsem to, jako by se nad námi rozestoupila temná mračna,“ řekl CNN Mahmúd Abbás.

Byli jsme jako mrtví

Ulice vesnice Fázlija jsou opět živé. Zatímco ženy stále zůstávají doma, u krámků a domů postávají skupiny mužů a živě diskutují. Oděni jsou v pestrobarevných tričkách západních značek, což bylo v době okupace Islámským státem nemyslitelné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z bombardování náklaďáků IS u MosuluVideo: AP

„Kdybych měl na sobě tohle minulý týden, odvlekli by mě do Mosulu a zbili nebo by mi dali pokutu,“ řekl CNN muž v tričku Reebok. „Co mám říkat? Byli jsme jako mrtví a teď znovu žijeme. Když přišli pešmergové (kurdští bojovníci), obživli jsme. Bůh nás zachránil,“ dodal.

Garbji Abbásové Islámský stát odvlekl syna, majora kurdských pešmergů, a ona o jeho osudu nic neví. „Chvála bohu, že nás armáda pešmergů osvobodila z rukou Islámského státu. Jediné, po čem teď toužím, je, aby se vrátil můj syn a žil po boku své ženy a dětí,” říká. Když byl ve vesnici Islámský stát, mohly obě ženy opustit dům jen úplně zahalené.

Statisíce civilistů v ohrožení

Irácká armáda a pešmergové mezitím dál vyhánějí Islámský stát z okupovaných území. Ofenziva proti Mosulu začala minulý měsíc a iráckým silám se už podařilo vstoupit do samotného města. Jeho dobývání ale bude zdlouhavé, protože se v něm nacházejí statisíce civilistů. Těm, kdo se pokusí o útěk, hrozí, že je sunnitští extremisté zabijí. [celá zpráva]

Přesto se daří dalším rodinám z obležených míst uprchnout. Část jich směřuje do provizorního stanového tábora Khazir. Jeden z nich agentuře Reuters vylíčil strádání obyvatel v područí Islámského státu.

„Když někdo porušil jejich pravidla, byl zbit nebo shozen ze střechy domu. Když objevili špióna nebo policistu, okamžitě ho připravili o hlavu,“ vylíčil Ali Hamid. Dodal, že střelba byla v Mosulu na denním pořádku, radikálové si dělali, co chtěli, zavedli vysoké daně a jemu zkonfiskovali prodejnu aut. „Tvrdili, že jsem poskytoval informace vládě. Byl jsem držen 13 dní. Mučili mě a škrtili,“ popsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám